Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på amningscafét i Säffle och träffa bland andra Simone Sjölund och dottern Alice, 3 månader, samt Alva Opheim och dottern Elise, 8 månader. Foto: SVT/ Elin Johansson

Säffles nya amningscafé blev en succé – flera värmländska kommuner har hakat på

Publicerad

I september förra året startade ett amningscafé på Familjecentralen i Säffle.

Två gånger i månaden kan mammalediga besöka amningscafé för att träffa andra mammor och få mer kunskap kring amning och stötta varandra.

– Jag tycker det är kul att komma ut och träffa föräldrar som barn i samma ålder som min dotter, säger Simone Sjölund, som har sin dotter Alice som är tre månader i famnen.

På torsdagsförmiddagar arrangeras amningscafé och varje gång är det olika teman. Deltagarna kan också prata om egna tankar och funderingar som de själva har märkt under sin amning.

– Vi har bra diskussioner. Det handlar inte bara om amning, oftast kommer vi in på andra saker som föräldraskap och andra saker som man funderar på, säger Simone Sjölund.

Under första träffen i september kom det två mammor och sedan dessa har det kommit i snitt tio mammor med sina bebisar per tillfälle.

Fler i Värmland

Även andra orter i Värmland har startat amningscafé efter inspiration från Säffle. En av dem är Kil.

– Vi har märkt att det funnits ett behov. Det kommer mammor från andra orter i Värmland och vi märker att det ger ringar på vattnet, säger Marie Danielsson, distriktssköterska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.