Starta klippet för att se dykarna kliva i sundet i Sunne inför storstädningen. Foto: SVT

Nu städas sagolika sundet i Sunne – stor insats mot skräp

Uppdaterad
Publicerad

60 personer – dykare, ytbärgare och räddningstjänst. Nu genomförs en två dagar lång kraftansträngning för att städa sundet i Sunne på skräp.

– Vem vet, vi kanske hittar vapen, säger projektledaren Peter Lindgren.

Storstädning av sundet i Sunne – ett arbete som pågår hela helgen. Initiativet är ett stort samarbete mellan olika aktörer och ska gynna både Sunneborna och miljön.

– Det som går att återbruka  ska vi försöka att återbruka, säger säger Peter Lindgren, koordinator på Fryksdalens Sparkbank, och fortsätter:

– Sedan är det ju några gåtor som får sin lösning under helgen nu. Det är säkert fler än en som blir glad över att få tillbaka sin borttappade ägodel,

Peter Lindgren är mannen som drog igång samarbetet mellan Frykendykarna, Sunne båtklubb, Karlstads Dykarklubb och Räddningstjänsten i Sunne kommun. Och det här är inte första gången man skickar ned dykare i sundet.

Redan i fjol bärgade man flera ton av skrot som hade samlats på botten under åren och under helgen väntas man hitta ännu mer.

– Det som inte syns finns inte. Så vem vet, vi kanske hittar vapen, säger Peter Lindgren.

Miljötänket

Även dykarna som deltar i storinsatsen hoppas på att insatsen påverkar miljötänket.

– Jag hoppas att folk tar med sig skräpet hem och inte kastar det i sjön när de ser vad vi drar upp, säger Morgan Andersson, sekreterare och dykare för DK Frykendykarna.

Starta klippet för att se hur arbetet går till och vad man väntar sig hitta i sundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.