Alexandra Hasselströms barn är fosterhemsplacerade i Norge

Minister utfrågad om norgebarnen

Uppdaterad
Publicerad

Norges samarbetsminister Elisabeth Aspaker (H) frågades idag ut i Nordiska rådet om vad hon tänker göra för att få till ett avtal om utlämning av barn mellan Sverige och Norge.

Värmlandsnytt har i flera inslag berättat om Alexandra Hasselströms barn som omhändertogs i Norge och nu är forsterhemsplacerade där trots att mamman som har vårdnaden bor i Sverige. Idag finns inget avtal som gör det möjligt för Sverige och Norge att samarbeta i frågor som rör omhändertagmna barn.

Aspaker ska återkomma med ett svar

Riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) från Karlstad som är ledamot i Nordiska rådet tog idag upp problemet med att flera barn och föräldrar hamnat på varsin sida gränsen på grund av den norska lagstiftningen. Han frågade Elisabeth Aspaker vad ministern ska göra för att få till ett avtal.

Norgebarnen

– Hon kände inte till problemet, men lovad att återkomma med ett skriftligt svar, säger Håkan Svennerling (V).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgebarnen

Mer i ämnet