Selma Yohannes , 16 år, kom till Sverige första gången 2011 Foto: SVT

Selma nekades söka asyl på nytt

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Selma Yohannes fick inte göra någon ny asylansökan när hon på torsdagen var på Migrationsverket i Örebro.

– Migrationsverket menade att det gamla ärendet och avvisningsbeslutet fortfarande gäller, säger Selmas juridiska ombud Lars Mannerheden.

Vi har i flera reportage berättat om 16-åriga Selma Yohannes, som utvisades till Italien där hon placerades i ett förvar. Efter tre och en halv månad rymde hon och tog sig tillbaka till Sverige i hopp om att  kunna göra en ny asylansökan och få uppehållstillstånd.

Men när hon på torsdagen besökte Migrationsverket i Örebro nekades hon att göra någon ny asylansökan, uppger Lars Mannerheden som är Selmas juridiska ombud.

Utvisningen av Selma

Selma lämnade platsen

Viktoria Sterner, som engagerat sig i Selmas fall, var med på Migrationsverket.

– Vi fick vänta väldigt länge innan de meddelade att hon inte kunde söka asyl eftersom hon har ett gammalt beslut om avslag och utvisning som fortfarande gäller. De sa att hon inte kunde söka på nytt förrän det beslutet preskriberats.

Enligt Viktoria Sterner fick de sedan beskedet att Migrationsverket skickat efter personal från Socialtjänsten som skulle ta hand om Selma.

Men vid det laget hade sällskapet redan fattat misstankar och Selma själv lämnat platsen.

– Hon var så glad och förväntansfull och hoppades kunna börja skolan snart! Nu vet vi inte vad vi ska göra.

”Kan alltid söka om skydd”

Linn Nilsson, presskommunikatör vid Migrationsverket, säger i en skriftlig kommentar att Selma Yohannes hade kunnat komma med en ny asylansökan, men att den då inte hade hanterats som en sådan.

– Man kan alltid ansöka om skydd i Sverige men om det finns ett avvisningsbeslut som ännu inte har preskriberats så hanteras den nya ansökan som en ansökan om verkställighetshinder. Den som vill ansöka om skydd måste därför uppsöka oss och lämna in en ansökan. Den informationen hade våra medarbetare också för avsikt att lämna till henne i samband med att hon uppsökte ett av våra kontor idag.

Migrationsverket vill inte uttala sig ytterligare i det enskilda ärendet.

Selma Yohannes har givit SVT fullmakt att ta del av hennes ärende, men den godtas inte av Migrationsverket, som hänvisar till att hon är minderårig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet