Selma Yohannes gode man polisanmäls Foto: SVT

Selmas gode man polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åriga Selma Yohannes gode man har polisanmälts av Selmas advokat, Emelie Hillert.
”Det är vår bedömning att hon har gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman, och det är grunden för vår polisanmälan”, skriver Hillert i en polisanmälan.

I början av veckan rapporterade Aftonbladet i sin granskning ”200 sekunder” om fallet Selma Yohannes i Filipstad och nya detaljer om hur flickans gode man agerat.

Tidningen publicerade delar ur en mejltråd där den gode mannen skriver: ”Flickorna är säkert skickade hit för att få PUT (permanent uppehållstillstånd reds. anm.) och sedan skulle mamma söka på anhöriginvandring”.

Bakgrunden är att den idag 16-åriga Selma Yohannes flydde från sin mor och missförhållanden i hemmet från ett EU-land till Sverige 2016. Eftersom hon kom till Sverige och Filipstad utan vårdnadshavare, tilldelades hon en gode man.

Hindrade Selma ta del av handlingar

Enligt Hillert finns det ytterligare brister, utöver de som Aftonbladet pekat på. Den gode mannen ska bland annat har förhindrat Selma att ta del av handlingarna i sitt eget ärende.

”Det är fruktansvärt” skriver Emilie Hillert. ”Eftersom Selma önskade få del av sina handlingar åligger det den gode mannen att hjälpa henne med det. Men den gode mannen har tvärtom stoppat Migrationsverket från att lämna ut handlingarna”.

Uppmanade Migrationsverket

I ett pressmeddelande skriver Selmas advokat att den gode mannen även instruerade Migrationsverket att inte lämna ut de e-mail som hon själv hade skickat i Selmas ärende, till Selma. På uppmaning av den gode mannen stoppade Migrationsverket utlämningen av Selmas handlingar.

”Det finns ingen giltig ursäkt för den gode mannens agerande” skriver Hillert.

Ärendet har väckt starka känslor och blivit mycket uppmärksammat.

SVT söker gode mannen för att ge hen möjlighet att kommentera polisanmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet