• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Sune Håkansson är ordförande i Breviks SK – och har varit det de senaste 60 åren. Foto: SVT

Sune Håkansson är inne på sitt sjätte decennium som ordförande i Breviks SK

1957 bildade några tonårskillar det som kom att bli Breviks Sportklubb. Senare samma år utsågs Sune Håkansson till ordförande för klubben. Nu, sex decennier senare, är han fortfarande kvar på posten.

Sune Håkansson startade, tillsammans med några kompisar, Breviks SK som en kul fritidsyssla. Aldrig trodde han att klubben skulle följa med honom så här länge.

– Vi var ju inte mer är 12-13 år när vi började med det här och det som hela tiden har varit genomgående för Breviks SK är kamratandan, säger Sune och fortsätter.

– Den började redan i skolan. Alltid när vi gick hem var det diskussioner om vad vi skulle göra. Då kom vi på den idén med att vi skulle ha idrott.

Kohlbergs OS-guld ett särskilt minne

Nu är han inne på sitt sextionde år som ordförande. Under åren har han fått uppleva mängder av saker, allt från fisketävlingar till bygge av klubbhus. Men det stoltaste ögonblicket var nog när Breviks SK-fostrade Benny Kohlberg vann OS-guld på längdskidor i stafetten i Sarajevo 1984.

– I och med det som hände med Benny kan man tro vad som helst, om jag säger så. Jag vet många gånger när vi åkte skidor här vid klubbhuset eller borta vid skolan så var det alltid lite kiv på upploppet. ”Nu sticker vi, för nu är det upplopp på VM”, säger Sune.

Breviksfostrade Benny Kohlbergs OS-guld i Sarajevo 1984 är ett av Sunes stoltaste ögonblick. Foto: SVT

Kanske ordförande även 2027

– I alla de ungdomar som håller på med det här finns det en kandidat, men han lyckas ju sällan komma fram. Men Benny lyckades och blev en OS-guldmedaljör.

I dag har klubben en skidsektion och en bordtennissektion kvar, men det är bara pingisen som är aktiv. Totalt samlas 15 ungdomar i klubblokalen för att spela någon gång i veckan.

I dag är bordtennissektionen och skidsektionen igång och totalt har man 250 medlemmar i föreningen. Foto: SVT

Breviks SK har i dag omkring 250 medlemmar och lever fortfarande. Det är skälet till att Sune Håkansson kanske är ordförande även om ytterligare tio år.

– Drivkraften är att vi ska leva vidare med föreningen. Jag vill att det ska leva vidare i all framtid, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer