När det kom fram att Signes sambo var spelberoende försökte de till en början lösa problemet på egen hand, men först när föreningen startade fick de stödet de behövde.
– Min sambo visade sig ha ett spelberoende för ungefär 2,5 år sedan. Just då fanns ingen vidare hjälp i Karlstad, utan vi krigade på själva ett tag. När föreningen startade i januari 2019 gick vi med och har varit med sedan dess. På deras möten berättar man sin historia, varje gång. Man gör det för att man inte ska glömma bort det man varit med om, så att man inte gör om det, förklarar Signe, som vill vara anonym.
Tilliten rubbades
När sambons spelmissbruk uppdagades vändes Signes liv upp och ned. Framför allt påverkades relationen och tilliten till sambon.
– Men det var självklart för mig att stanna hos honom. Vår relation var såpass stark sedan innan och jag kände att det finns ingen situation som inte går att lösa, men självklart har tilliten fått sig en törn. Tack vare föreningens hjälp är vår relation mycket starkare nu och jag tror att vi kommer komma dit att jag kan lita på honom till 100 procent igen, berättar Signe.
”Kollar hans bankkonton”
I nuläget litar hon på honom till 95 procent, uppskattar hon själv. Hon tror på honom när han säger att han inte spelar, men har ett visst kontrollbehov.
– Jag får ju ofta kolla hans bankkonton och ibland dubbelkollar jag att han är registrerad på Spelpaus (en tjänst där man kan spärra sig själv från de flesta typer av spel, reds anm.). Jag vet att han är det, men det är viktigt för mig att se att han är kvar, konstaterar Signe.
Tror du att det finns någon risk att han börjar spela igen?
– Det är klart att den risken aldrig försvinner helt, men jag tror att om man bearbetar det som gjorde att man började spela så är nog risken väldigt, väldigt liten. Jag och sambon pratar ofta om det här och han känner att han har bearbetat allt och han känner själv att han är på en mycket bättre plats i livet nu, säger Signe.
– Vi stöttar varandra och jag har sagt att om han känner ett spelsug igen så kan han berätta det för mig så kanske det inte behöver bli så illa, utan vi kan trappa upp mötena eller söka annan hjälp.