Hör Mona Pettersson berätta mer om hemtjänstbesöket i klippet ovan. Foto: SVT

Sjuka Mona, 88, vid hemtjänstbesöket: ”Jag var livrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Pettersson i Karlstad har nyss lämnat Centralsjukhuset efter både lunginflammation och blodförgiftning. I måndags kom den kommunala hemtjänsten hem till henne för att hjälpa henne duscha. Men för Mona blev det en obehaglig upplevelse.

– Går det till så här så är det inte konstigt att de gamla blir smittade, säger Mona Pettersson.

Mona Pettersson är 88 år och vill berätta om sin upplevelse i början av veckan. Hon är ännu dålig efter lunginflammationen och blodförgiftningen och har sen tidigare fel på immunförsvaret. I måndags skulle hon få hjälp av hemtjänsten att tvätta sig.

– Men jag ansåg att duschen som vi hade, 65 gånger 85 centimeter med fyra fördragbara dörrar var alldeles för trång för två personer, säger Mona.

Coronaviruset i Värmland

Rädd att smittas

Mona, som hade testats negativt för covid-19 på sjukhuset, blev nu rädd att få viruset i sitt eget hem då man inte kunde hålla distans inne i duschen. Men hon övertalades av den anställde hos hemtjänsten att kliva in i duschen.

– Hon stod en och en halv decimeter från mitt ansikten och andades och pratade hela tiden, utan munskydd. Jag var livrädd.

Införde visir i tisdags

Verksamhetschefen för hemtjänsten i Karlstad, Marita Taserud, förstår de gamlas oro.

– Jag har full respekt för att man är orolig men vi följer Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Värmlands rekommendationer. Nu ändrade Smittskydd Värmland rekommendationerna i måndags med att ansvända visir vid vårdnära arbete och det införde vi på tisdag, säger Marita Taserud.

Hör Mona Pettersson berätta mer om händelsen i klippet ovan.

Skyddsutrustning för personal vid ordinära boende från 4 maj 2020

Det är av yttersta vikt att vårdpersonal använder skyddsutrustning på ett adekvat sätt i de situationer där det verkligen behövs. Användning av visir rekommenderas vid arbete inom två (2) meter hos alla patienter oavsett tillstånd för att minska smittspridning till och från patient. Skyddsutrustning skall alltid finnas tillgänglig för användning t.ex. medtagas i ryggsäck/bil.

Arbete mer än två (2) meter från patient Munskydd, visir och förkläde gör ingen nytta på längre avstånd, t.ex. när man går in med matbricka, bara pratar med patienten på avstånd eller gör andra saker på rummet som inte innebär risk för skvätt och stänk av kroppsvätskor.  

Arbete inom två (2) meter från patient: 

• Plastförkläde utan ärm eller långärmat plastförkläde.  I de flesta situationer räcker det med engångs skyddsförkläde utan ärm förutsatt att underarmar desinfekteras efter avslutat arbetsmoment. Vid risk för kraftig förorening av arbetskläder eller underarmar rekommenderas långärmat plastförkläde. Skyddsrock kan vid bristsituation ersättas med plastförkläde med lösa ärmar eller textilskyddsrock. Förstärkning med plastförkläde utan ärm vid blött arbete kan behövas.  

• Stänkskydd – skydd mot droppar mot ögon, näsa och mun: Visir som täcker hela ansiktet  Om visir inte bedöms helt skydda mot stänk mot munnen kombineras det med munskydd, t.ex. i vårdsituationer med motorisk orolig patient eller i en arbetsvinkel där patienten kan hosta under visiret. 

eller

• skyddsglasögon/halvtäckande visir i kombination med munskydd klass IIR/II. 

Munskydd byts efter varje patientkontakt. Visir/skyddsglasögon ska rengöras efter varje användning med rengöringsmedel/diskmedel/tvål/ytdesinfektionsmedel och återanvändas.

Källa: Smittskydd Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet