Ska jobbet betala för arbetskläder? Foto: TT/SVT

Ska jobbet betala för arbetskläder?

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att arbetsplatsen ska betala för kläder? Varför/varför inte? Motivera gärna din åsikt.

William Einarsson i Torsby tycker att vikarier inom hemtjänsten ska få arbetskläder för utomhusbruk betalt av jobbet. Och i vissa kommuner, bland annat Lekeberg, får förskolepersonal själva bekosta arbetskläder. Tycker du att arbetsplatsen ska betala för kläder? Varför/varför inte?

SVT rapporterade · Ska jobbet betala för arbetskläder?

Tack för alla era kommentarer! Nu stänger vi ner chatten för idag.
09.53
Absolut! Även skor som behövs i arbetet. Vi som jobbar på förlossningen får blod, bajs och fostervatten på, och i våra skor. Vi står och går mycket. Och vi måste stå för skor själva... Det känns inte rimligt.
09.53
Man får nog dra en linje, men om ett arbete kräver att man vistas utomhus. Då enligt mig ska en arbetsgivare självklart stå för kläder. Samt arbeten där det finns stor risk för mer än normal förslitning av kläder. En arbetsgivare borde kanske tänka på att tillhandahåller de arbetskläder kan de få sitt namn mer synligt med logotyper etc. Kontors personal som inte rör sig mer än från arbetsplats och fikarum kanske inte behöver arbetskläder. Men kan vara snyggt och enhetligt om i de fallet en artbetsgivare står för kläderna.
10.41
jag tycker att man ska betala sina egna kläder om jobbet erbjuder plagg som man inte gillar, så länge inte arbetsgivaren kräver att man sk ha jobbets kläder på sig. Är det frivilligt, då får man köpa kläderna man själv vill ha på sig, från egna pengar.
10.41
Om arbetsgivaren eller arbetsuppgifterna kräver en viss typ av kläder/personlig utrustning ska det givetvis bekostas av arbetsgivaren. Så fungerar det i den mansdominerade bransch jag jobbar i (teknisk service) så varför skulle det inte vara så inom andra branscher? Stå på er (tjejer)!
10.42
Självklart. Det är inte rimligt att arbetstagaren ska stå för kläder som smutsas ned och slits i jobbet om jobbet kräver det /eller om en viss klädsel krävs på arbetet.
10.43
Om ditt arbete kräver sk 'uniform' (dvs allt utöver 'streetwear'/vanliga kläder -advokater, åklagare och andra tjänstemän som blir supersugna att genast klassa sina dyra manolos etc kan ju spänna av för vad som är 'kutym' är inte lika med uniform) av något slag är det inte mer än rimligt och i min mening en självklarhet att de ska bekosta det också.
Det är skamligt att sjukvårdspersonal tvingas bekosta sina skor! Bra arbetsskor kostar en mindre förmögenhet.
Arbetsgivaren kan ju se det som en extra olycksfallsförsäkring eller som en del i arbetsmiljön eller som en pr kostnad och slänga på lite loggor...
10.43
Självklart ska arbetsgivare stå för kläderna om det behövs i arbetet eller om det finns ett riskmoment för ens egna kläder. Galet att lägga det på arbetaren, arbetsgivare tjänar garanterat mer.
10.43
nej
10.43
Självklart arbetskläder för dem i vården.Slitage,bakterier av alla slag.Hemtjänsten bör få ytterkläder o skor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer