Kritiserar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Grums kommun får nu skarp kritik av en av landets ledande experter på högerextremism, efter beslutet att flytta hyresgäster för att ge plats åt flyktingar.

Det är Grums kommunala bostadsbolag som beslutat flytta två familjer ur deras lägenheter på Järpegatan i Grums för att ge plats åt ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Beslutet har lett till att det spridits främlingsfientlig propaganda i området.

– Det här är ju kontraproduktivt! Det ger de högerextrema vatten på kvarnen och ett exempel som de använder för att visa att de har rätt, säger Greger Wahlgren som är en av Sveriges ledande experter på högerextremism.

Borde ha fört en dialog

Greger Wahlgren har arbetat som rikspolisstyrelsens expert på högerextremism och har mångårig erfarenhet av hur främlingsfientliga och rasistiska krafter verkar. Och han menar att Grums kommun var ute och cyklade när de beslutade flytta på mångåriga hyresgäster för att ge plats åt flyktingar.

– Man borde ha tänkt efter före och fört en dialog med alla berörda för att komma fram till en bra lösning, inte något förhastat och ogenomtänkt som det här verkar vara,  anser Greger Wahlgren.

Kommunstyrelsens vice ordförande i Grums, moderaten Judith Kisch, erkänner i dag att grumspolitikerna inte vägt in att främlingsfientliga krafter skulle kunna utnyttja situationen i propagandasyfte.

– Jag tror inte att vi har diskuterat det som hänt, det här med de rasistiska uttryck som det har tagit sig. Det var nog ingen som tänkte på att det skulle kunna bli som det har blivit, säger hon.

– Att man gör en sådan här sak utan att tänka är allvarligt, kontrar Greger Wahlgren.

Debatt på internet

Och på internet pågår nu en intensiv debatt. På såväl nazistiska som rasistiska och mer neutrala forum är Grums och flyktingpolitiken en het potatis.

– Det diskuteras väldigt och det är någon form av hatstämning som man vill försöka piska upp. Det är ju inte lyckligt, konstaterar Greger Wahlgren.

– Vi får gå hem till våra kammare och fundera på vad vi kunde ha gjort på annat sätt, säger Judith Kisch (M) självkritiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsflytt i Grums

Mer i ämnet