Hammaröborna har en höjd kommunalskatt att vänta. Foto: SVT

Förslag: Skattehöjning på Hammarö 2020 och 2021

Uppdaterad
Publicerad

Om Hammarösamverkan får som de vill höjs skatten på Hammarö – två gånger de närmsta åren. Det stod klart när kommunbudgeten presenterades vid ett extra kommunstyrelsesammanträde idag.

Dubbla skattehöjningar för hammaröborna föreslår Hammarösamverkan, det vill säga allianspartierna och Miljöpartiet, i sin budget. Enligt Bosse Henriksson (M), ordförande i valberedningen, föreslås skattehöjningen bli 50 öre år 2020, och 1 krona år 2021. För 2019 förslås skatten bli oförändrad.

– Ja men om detta vet vi inte så mycket om idag, det är en prognos, säger Bosse Henriksson (M).

”Svag budget”

Höjningen beräknas ge 40 miljoner i intäkter 2020 och 80 miljoner 2021. Men Socialdemokraterna är inte imponerade.

– Det är en svag budget för 2019, vi är väldigt sent ute och det kommer bli svårt att realisera alla besparingar som är aviserade, säger Per Aspengren (S), kommunalråd.

Hammarö kommun har sparkrav på 40 miljoner kronor. Det hålet vill Hammarösamverkan fylla med försäkringsersättningar på 40 miljoner, som man får ut efter bränderna på Götetorpsskolan och HVB-hemmet.

– Försäkringspengarna kommer känns gott först men det kommer det bli tufft sen, det kommer inte räcka till, man kommer ändå ha hål i budgeten, säger Per Aspengren (S).

– Jag tänker inte alls på det sättet, jag ser att det är ett sätt som vi måste göra för att kunna komma i balans i budgeten och ha bra en framtidstro, säger Bosse Henriksson (M).

Besparingar inom Kulturskolan

I budgetpresentation lade man också fram förslag på att behålla flera av de tidigare hotade verksamheterna, bland annat Kulturskolan och Mörmo gård. Men det kommer ske besparingar på en halv miljon kronor inom kulturskolan.

– Jag tror inte det kommer märkas så värst mycket inom verksamheten, säger Bosse Henriksson (M).

Nedskärningar inom förskolan

S kommer presentera sin budget den 17 december, när fullmäktige ska besluta om budgeten. Går Hammarösamverkans budget igenom kommer förskolan synas i sömmarna, då man efter diskussioner av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, anser att varje förskolebarn kostar för mycket.

– Vi kan inte ha en väsentligt högre kostnad än vad andra kommuner har ute i landet. Men hur de besparingarna kommer gå till där, det kan jag inte sia om idag, säger Bosse Henriksson (M).

Hammarösamverkans budgetförändring i korthet

Samordnare Björkebo bibehålls

• Kulturskolan bibehålls

• Mörmo Gård bibehålls

• Del av försäkringsersättningen för de nedbrunna lokalerna ingår i budget 2019

• En samlad pott för demografiförändringar ligger i budget, nämnderna ansöker om medel när behov uppstår.

Åren 2020 och 2021 är den tuffaste utmaningen, därför ligger en ökning av kommunskatten med i prognosen för de åren. Vi kommer jobba hårt under 2019 för att minimera utfallet av skatteökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.