Skolbeslutet i Råda överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att inte bygga en skola med både låg- och mellanstadium i Norra Råda kan komma att överklagas. Centerpartiets oppositionsråd har nu vänt sig till Sveriges kommuner och landsting för att få lagligheten i beslutet utredd.

Det var förra måndagen som kommunfullmäktige i Hagfors fattade beslut om att inte följa folkomröstningens resultat gällande Råda skola och bygga en ny skola innehållandes både ett låg- och mellanstadium. När beslutet tog var tre ordinarie socialdemokrater inte närvarande men ersättarna kallades inte in i den ordning de borde ha inträtt.

– Med all sannolikhet kommer jag att överklaga det här och anföra laglighetsprövning hos förvaltningsrätten. Jag har haft en del korrespondens med SKLs (Sveriges kommuner och landsting) jurister och fått svaret att kommunallagen är solklar i det här. Ersättarna ska kallas in i den ordning som länsstyrelsen sammanräkningsprotokoll visar, säger Stellan Andersson (C).

Folkomröstning Råda Skola

”Ska värna demokratin”

Nummer tre på ersättarlistan övertalades av den socialdemokratiske fullmäktigeordföranden att avstå från att träda in när skolbeslutet skulle fattas. Orsaken var att han gett uttryck för att han var emot den socialdemokratiska linjen i frågan. I stället trädde ersättare nummer fem in. Beslutet att inte följa folkomröstningsresultatet fattades med minsta möjliga marginal. 18 röster mot 17.

– Fullmäktiges ordförande ska ju värna demokratin och se till att kommunallagen följs och inte utöva påtryckningar på ledamöter om att gå in som ersättare för ordinarie eller inte. Det är det jag har reagerat på, säger Stellan Andersson (C).

”Försöker förhala processen”

Hagfors kommunalråd, Åsa Johansson (S), anser att Stellan Anderssons (C) ambition att få fullmäktiges beslut överklagat handlar om att förhala processen.

– Han stod i talarstolen och sade att han grep efter halmstrån när vi skulle ta beslut om folkomröstning. Han fortsätter tydligen gripa efter halmstrån, säger hon.

– Jag förmodar att förvaltningsrätten kommer säga att beslutet var olagligt och måste tas om. Om beslutet måste tas om så kan det ju bli samma utfall, det vet man ju aldrig, men jag tycker det är viktigt att vi följer kommunallagen fullt ut och inte utövar påtryckningar och pressar personer att inte delta, säger Stellan Johansson (C).

– Han försöker förhala medan jag tycker det är viktigt att det byggs en ny skola i Råda. Men har det begåtts något fel så är det väl bra att det blir prövat, säger Åsa Johansson (S).

Kommunfullmäktiges beslut innebar att det i stället för en komplett skola med förskola, låg- och mellanstadium i Norra Råda enbart byggs en skola med lågstadium och förskola.

Vad säger Kommunallagen?

16 § I kommunfullmäktige har ersättare från samma valkrets som ledamoten företräde till tjänstgöring.

   Om samtliga ersättare för en ledamot i kommunfullmäktige är förhindrade att inställa sig eller att vidare delta i ett sammanträde, skall i ledamotens ställe den ersättare inträda som enligt den bestämda ordningen står i tur att tjänstgöra för den ledamot som har fått den första platsen för partiet i valkretsen. Om en sådan ersättare inte kan tjänstgöra, skall den ersättare inträda som står i tur att tjänstgöra för den ledamot som har fått den andra platsen för partiet i valkretsen och så vidare efter samma grund.

   Om partiets samtliga ersättare i valkretsen är förhindrade att inställa sig eller att vidare delta i ett sammanträde, skall den ersättare inträda som har utsetts för partiet i någon annan valkrets efter den grund som nyss har sagts. Därvid har den ersättare företräde som har utsetts i den valkrets där partiets röstetal är högst. Lag (1997:166).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Råda Skola

Mer i ämnet