Skolmiljö från utställningen ”En sagolik skola – Folkskolan 175 år”. Foto: Johan Aredal

Skolhistorisk utställning på Värmlands Museum

Publicerad

Utställningen ”En sagolik skola- Folkskolan 175 år” har öppnades på Värmlands Museum på lördagen. Den tar upp skolans demokratiska roll och visar också skolans gömda konstskatt.

Den turnerande utställningen firar folkskolan som ett av Sveriges viktigaste demokratiprojekt genom tiderna. Utställningen skildrar skolans och läraryrkets utveckling, rollen i samhället och kampen för alla barns rätt till skola.

– Alla barns rätt till gratis skola har blivit verklighet, något som långt ifrån varit en självklarhet tidigare, säger Eva-Lis Sirén,ordförande i Lärarstiftelsen som ligger bakom utställningen.

Värmlands Museum kompletterar med en utställning om romers kamp för utbildning, ”Drömmen om skolan – Om romers kamp för utbildning”.

– Utställningen Drömmen om skolan handlar om så mycket mer än romernas utbildningssituation. Vi vill lyfta frågan om vad som händer med ett samhälle när vi utestänger människor, när inte alla har samma chans, säger Susanne Wilhelmsson, utställningsproducent på Värmlands Museum.

Utställningen om skolan visas på Värmlands museum fram till den 24 mars nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer