Sluta gnälla eller börja betala

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

God journalistik är inte, och har aldrig varit, gratis. Den som tror det behöver läsa på lite, stanna upp och fundera en stund.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Intresset för journalistik har nog aldrig varit större. Behovet av information i corona-tider är enormt, och de flesta medier, inklusive SVT Nyheter Värmland, ser en stor ökning av antalet besökare online.

Det ironiska är att samtidigt som intresset ökar för journalistiken så har möjligheten för tidningarna att överleva aldrig varit sämre.

Krönikor av Tomas Skoglund

Enligt branschorganet Tidningsutgivarna har annonsintäkterna minskat med mellan 30 och 50 procent till följd av corona-epidemin.

Rasar i sociala medier

Tidningarna är inte bara beroende av annonsintäkter, utan även av prenumeranter. Så har det alltid varit. Har man velat läsa en tidning har man fått köpa en prenumeration. Eller köpa ett lösnummer i en kiosk.

Men nu, när allt fler prenumerationer är digitala, och huvuddelen av läsandet sker i mobilen är det inte längre lika självklart att betala för det man läser. I sociala medier rasar människor över att artiklar är låsta. Speciellt artiklar om corona. Argumenten är ofta lite oklara, men går för det mesta ut på att journalistiken är så viktig att den måste vara gratis.

Utan pengar – ingen journalistik

Och egentligen är det ju precis tvärtom. Journalistiken är så viktig att den inte kan vara gratis. En tidning har utgifter, inte minst lönen till de som skriver. Och pengarna till lönen kommer från annonsintäkter och prenumerationer. Utan dessa pengar blir det ingen journalistik. Så enkelt är det.

Den som har kommit så här långt i denna krönika betalar också för att läsa den, även om konstruktionen för public service är lite annorlunda. Alla som betalar skatt betalar också en avgift varje år för att vi på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion ska kunna fortsätta göra TV- och radioprogram och ha en bra nyhets- och sportbevakning. Inte minst gäller det lokala nyheter.

Förnyat min prenumeration

Men även om vi på SVT Nyheter Värmland tycker att vi är väldigt duktiga på lokal journalistik kommer vi aldrig att kunna göra det så omfattande som våra kollegor på lokaltidningarna. De lokala tidningarna är grunden i den lokala journalistiken, har fler anställda och finns på fler platser än vi på public service. Utan dem skulle en stor del av den lokala journalistiken, ryggraden i ett demokratiskt samhälle, gå förlorad.

Själv har jag haft ett uppehåll under en period när min fru har studerat och vi har behövt se över våra kostnader. Jag har nöjt mig med att läsa tidningen på jobbet. Men nu är hon färdigutbildad och idag har jag väckt liv i min prenumeration igen.

Så – om du har ekonomin för det och tycker att lokal journalistik är viktigt. Sluta gnälla eller börja betala.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

SVT Nyheter Värmland

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor av Tomas Skoglund

Mer i ämnet