Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lokaltidningar kan tvingas att läggas ned om coronakrisen håller i sig menar Tidningsutgivarnas ordfärande Victoria Svanberg. Foto: SVT

Tidningsbranschen i kris – tidningar hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad
Under corona-krisen har läsarna strömmat till medierna och de flesta mediehus har sett ett ökat antal läsare. Samtidigt har annonsintäkterna kraftigt minskat vilket nu hotar tidningarnas överlevnad.

En enkätundersökning från branschorganisationen Tidningsutgivarna visar att deras medlemmar uppskattar ett intäktstapp på 30-50 procent i april.

– Det värsta som skulle kunna hända är att dagstidningar kan läggas ned, säger Victoria Svanberg, ordförande för TU och delägare i NWT-koncernen.

Låser in material

När annonsmarknaden minskar har det blivit än viktigare för mediehusen att få in läsarintäkter från prenumeranterna. Samtidigt är det en utmaning att få läsarna att betala för journaliken. 

– Det pågår en diskussion kring det, framför allt på sociala medier. Vi kan inte låta allt som handlar om coronan vara öppet, då får vi inga intäkter alls, säger Morgan Schmidt chefredaktör på Värmlands Folkblad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet