Snurror går back 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vindpark Vänern Kraft AB kommer att kosta runt hundra miljoner kronor under sin livslängd. Det visar en långtidskalkyl som kommunledningskontoret i Karlstad gjort.

Inför bolagsstämman i Vindpark Vänern Kraft AB nästa vecka beställde bolaget en prognos av kommunledningskontoret i Karlstad.

– Vi ska fatta beslut så småningom om vi ska driva parken vidare eller ej. Det här är ett försök till bedömning med de priser och förutsättningar som vi har i dag, säger vd Mats Enmark.

Sedan starten har 142,1 miljoner kronor tillförts bolaget. Men kapitalet betingar i enlighet med värderingen i samband med kontrollbalansräkningen ett negativt värde på -14,1 miljoner kronor, skriver kommunledningskontoret i sitt PM. Det betyder att sammanlagt bedöms projektet ha förlorat drygt 156 miljoner kronor.

När det gäller framtiden har kommunledningskontoret gjort en prognos för bolagets resultat- och balansräkning ända fram till år 2032 då vindparken är tänkt att monteras ned. I skrivelsen står att: ”Man kan konstatera att vindparken bedöms generera ett positivt resultat i stort sett alla år utom år 2032 när nedmonteringen kommer att ske. Det ackumulerade resultatet beräknas i slutändan hamna på cirka 60 miljoner kronor.”

Om långtidskalkylen stämmer innebär det att Vindpark Vänern kommer att gå med 96 miljoner i förlust under sin livstid.

– Först och främst så är det här en gissning som gjorts så det är ingen som vet vad det kommer bli, säger Enmark. Men om det är så att det ser ut på det sättet så är det ägarna som får dela på konstnaderna, säger han.

Det är Hammarö kommun, Karlstad Energi AB och Karlstads Bostad AB som äger de fem vindkraftverk som ingår i Vindpark Vänern Kraft. Ytterligare fem snurror ägs av privata aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer