Genrebild. Foto: TT

Socialdemokraterna säger nej till vindkraft i Stömne

Publicerad

Under Socialdemokraternas repskapsmöte på tisdagen beslutades att säga ja till det veto som Arvika kommun kan använda mot vindkraftsetableringar i kommunen. Det rapporterar tidningen Arvika Nyheter.

2011 togs ett beslut om en vindkraftplan i Arvika kommun, vilket bland annat gjorde att företaget Stena Renewable AB började planera 21 vindkraftverk i Stömne.

Beslutet möttes av stora protester från både invånare, föreningar och politiker, vilket ledde till att Arvika kommun diskuterat frågan om att stoppa planerna genom kommunalt veto.

Möjligheten att använda kommunalt veto inrättades efter ett regeringsbeslut 2009 som skulle förenkla tillståndsgivningen och snabba på målet om en hundraprocentig förnybar elkraft 2040, enligt tidningen Dagens Samhälle.

Planerna stoppas

Efter Socialdemokraterna i Arvikas beslut under tisdagen har nej-sidan majoritet i kommunfullmäktige. Sen tidigare har Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna meddelat att man är för att stoppa planerna på vindkraft i Stömne genom veto.

”Som politiker får man aldrig låta det gå prestige i frågor utan för – och nackdelar måste alltid vägas mot varandra.
Väl medvetna om att ett sådant beslut kan tyckas gå emot vår ambitiösa miljö – och hållbarhetspolitik kan vi lova att målmedvetet jobba vidare med våra Agenda 2030 mål och övriga klimatmål inom sol, vatten, transporter, livsmedel och byggnationer.” skriver Socialdemokraterna Arvika i ett pressmeddelande.

”Nu blir det champange”

– Nu är det bara att festa i stort sett, säger en mycket nöjd Nils Persson som nyss läst på Arvika Nyheters hemsida att socialdemokraterna i Arvika kommun beslutat att använda det kommunala vetot mot den planerade vindkraftsparken i Stömne. 

Nils Persson är ordförande i Föreningen Fri natur i Stömneskogen som i många år kämpat mot utbygganden av vindkraftverk.

– Vi kommer att träffas och prata ihop oss och lägga ner föreningen. Det här har gått vår väg, tack och lov. Nu blir det champagne, säger Nils Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer