Både sommar- och julprogrammet ska spelas in i Kristinehamn. Foto: TT/Arkiv

”Sommar med Ernst” till Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

I sommar intar Ernst Kirchsteiger Gustavsviks herrgård i Kristinehamn. Kostnaden för kommunen: 1,3 miljoner.

Det blir både sommarinredning och julpyssel med Ernst Kirchsteiger i Kristinehamn. Både ”Sommar med Ernst” och uppföljaren ”Jul med Ernst” ska spelas in här. Startskottet från kommunens politiker kom på torsdagsförmiddagen.

Under tv-produktionen ska en av flygelbyggnaderna på herrgården renoveras. Det blir renovering i både kök, toalett och ett ytterligare rum, och i trädgården ska de plantera nya växter. För att allt ska fungera måste man installera el och VA-anslutning i den gamla herrgårdsflygeln.

Men hemmafixandet kostar: 1,3 miljoner satsar Kristinehamns kommun på projektet. Pengarna kommer från potten med oförutsedda utgifter.

– Vi hade tänkt sälja fastigheten ändå, och den här investeringen behövs för att vi ska kunna göra det, säger Bjarne Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

En del av herrgården förstördes i en brand på sextiotalet. Alltsedan dess har Kristinehamns kommun, som äger huset, diskuterat att sälja det.

Ska klara granskning

2014 spelades ”Sommar med Ernst” in i Hällefors kommun, i en byggnad som ägdes av kommunen. De blev stämda på 190 000 kronor av Konkurrensverket, eftersom det visade sig att det funnits brister i den offentliga upphandlingen. Det ska Kristinehamn undvika genom att kommunen sköter vatten- och avloppsarbetet, medan finsnickeriarbetet och inredningsdesignen sker i Kirchsteigers regi.

– Vi har har hittat en juridisk lösning som gör att vi klarar en granskning av Konkurrensverket, säger Bjarne Olsson.

Inspelningen i Kristinehamn startar i april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer