Spiceproblem i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

Spice fortsätter att vara ett stort problem i Säffle. I helgen fördes två ungdomar till sjukhus efter en misstänkt överdos.

Spice är en syntetisk drog som framför allt används av unga. I Säffle, däremot, förekommer Spice betydligt högre upp i åldrarna än på andra orter.

– Spice är traditionellt en ungdomsdrog, men här lever den kvar i missbrukskarriären ganska länge, säger polischefen i Säffle, Urban Bengtson.

Spice

Varför då?

– Vi har inget bra svar på det. Det är bara att konstatera att så är det här.

Misstänkt överdos

Det var i fredags kväll polisen kallades till en lägenhet i Säffle. En anhörig hade slagit larm. I lägenheten fanns två ungdomar i mycket dåligt skick, en man och en kvinna i 20-årsåldern.

– En av dem fick föras till sjukhus med ambulans ganska tidigt. Lite senare blev ytterligare en person förd till sjukhus med ambulans, berättar Urban Bengtson.

I vilket skick var de?

– Det var ganska låg medvetandegrad på dem.

En drog i ständig förändring

På grund av drogproblemen bland unga har Säffle kommun sedan i somras anställt en särskild ungdomsbehandlare, Marie Eriksson. Hon är inte förvånad över det som inträffat, men menar att Spice är en särskilt farlig drog. Den är lättillgänglig via Internet och i ständig förändring. Tillverkarna ändrar sammansättningen i takt med att de äldre varianterna av drogen olagligförklaras.

– De stoppar i sig saker som de inte vet vad det är när de har beställt på Internet.  De har kanske beställt Spice, men de vet egentligen inte vad de får, säger Marie Eriksson.

Att Spice är en drog i ständig förändring ställer också till problem för polisen. Tidigare i höstas beslagtogs drygt ett kilo Spice vid en husrannsakan i Säffle. Det är fortfarande inte fastställt om just det var en olaglig variant av drogen. Vilken form av Spice som användes i helgen är heller inte känt.

– Är det inte narkotikaklassat eller klassat som hälsofarlig vara bli vi ganska tandlösa. Vi ska ju ägna oss åt det som är brottsligt och är det inte narkotikaklassat  blir det svårigheter givetvis., säger polischefen Urban Bengtson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spice

Mer i ämnet