Spöken och vålnader på scenen i Kristinehamn

Publicerad

Den här veckan spelas En Julsaga på Christinateatern i Kristinehamn. Men innan ridån går upp ska skådespelare göras om till spöken och vålnader, och huvudrollsinnehavaren ska förvandlas till en betydligt äldre och vresigare man innan han går in på scenen.

– Jag har suttit två timmar nu och lagt på den här hakan och näsan. Jag har aldrig tidigare varit med om att lägga smink och mask på samma sätt, säger Mikael Fröding som spelar rollen som Ebenezer Scrooge.

Sur och envis man

Han har under drygt tjugo år gjort åtskilliga roller på Christinateaterns scen. Nu handlar det om rollen som den snåle Uncle Scrooge i Charles Dickens klassiska jul-berättelse.   

– Ebenezer Scrooge han är ju en sur, gammal, envis affärsman, som bor i London helt själv i en stor villa, berättar Mikael när han bytt skepnad till Uncle Scrooge och fortsätter:

– Han tänker bara på pengar hela tiden, och trots att han har släktingar som försöker bjuda honom på julmiddag så viftar han bort det och säger att det är inget för honom, han har ju affärer att sköta.

Svårigheter på scenen

Mikael Fröding vankar av och an på scenen i sin karaktär som Ebenezer Scrooge. Han provar en lite gubb-stel och mer överlägsen attityd samtidigt som de övriga skådespelarna samlas för att värma upp.

– För mig var svårigheten att få in det här med att vara en äldre man rent fysiskt, rösten och allt det här så jag hoppas det blir bra, säger Mikael Fröding.

Mycket jobb med texten

Julsagan utspelar sig i London under 1840-talet. Den handlar om val man gör i livet, om själviskhet och hur svårt det kan vara att våga sträcka ut en hjälpande hand till någon annan. Öivind Åsberg har regisserat och innan karaktärerna tar plats på scenen berättar han om arbetet med den klassiska julberättelsen:

– Det är rätt så mycket text och man måste jobba mycket med den för att göra den tydlig, så att publiken som kanske är från lågstadieåldern och uppåt, förstår vad det är frågan om för den har ett klart filosofiskt drag.

Ständigt aktuell handling

Ebenezer Scrooge tvingas se sanningen i vitögat när han blir hemsökt av sin sedan länge döde kompanjon. Under en magisk julnatt möter Scrooge tre andar som visar honom hur hans liv kommer att se ut om han inte förändras. Under pjäsens gång väcks hans hjärta och han kommer på andra tankar. Och historien om Ebenezer Scrooges girighet och julens budskap om vänskap och givmildhet finns alltid anledning att berätta menar Öivind Åsberg: 

– Den här skrevs ju någonstans runt 1840 men tyvärr har väl inte tiderna inte förändrats så mycket för även idag gäller ju detta att det finns fattiga människor på våra gator som skulle behöva vårt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.