Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet vilket lokalt parti i länet som Thomas Denk tycker har lyckats i valet och hur lokala partier påverkar styret i kommunerna. Foto: SVT

Statsvetaren om lokala partiernas framgång: ”Överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Denk, professor i statskunskap, följer valresultatet i Värmland. De lokala partiernas framfart i länet överraskar honom:

– Dels att det ganska ”enkelt” etableras nya partier och dels att det finns partier som lyckas öka sitt valstöd, säger Thomas Denk.

I länet har det i årets val dykt upp nya lokala partier i form av De oberoende i Torsby och Arvikapartiet i Arvika.

Dessutom finns redan etablerade Oberoende realister i Hagfors, Karlstadspartiet Livskvalitet i Karlstad, Hela Sunne, Hela Edas Lista i Eda och Sjukvårdspartiet i regionen. Än är inte valresultatet klart men redan nu står det klart att de lokala partierna rör om i kommunerna. Vissa har även stärkt sin position.

Se i klippet vilket lokalt värmländskt parti som Thomas Denk tycker har lyckats i valet och hur lokala partier påverkar styret i kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet