Sammanlagt har 22 lämningar av bosättningar hittats vid Acksjön. Foto: Värmlands museum/Lars Sjöqvist

Stenåldersfynd vid Acksjön äldre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Några av de bosättningsfornlämningar från stenåldern som i höstas hittades runt Acksjön i Ekshärad har visat sig vara drygt 9 000 år gamla. Det är den näst äldsta dateringen som har gjorts i Värmland.

Vid en av boplatserna hittade man brända djurben, vilket är ovanligt. Några av benen har nu daterats till omkring 7 100 f.kr, vilket alltså innebär att de är drygt 9 000 år gamla.

– Att benen var så gamla hade vi inte kunnat gissa, säger arkeolog Hans Olsson på Värmlands Museum.

Baserat på de få daterbara föremål som hittats på andra boplatser längs sjön hade han gissat på en datering på närmare 7 000 år.

– Detta visar å andra sidan vilken potential det finns för ny kunskap längs alla de sjöar som finns i landskapet.

Ovanligt fynd

Att hitta bevarade ben är mycket ovanligt, särskilt efter det att den gamla marknivån varit täckt med vatten i flera hundra år. Dateringen av stenåldersfynden har gjorts med hjälp av C14-metoden.

Fynden gjordes efter att dammen i Acksjön revs 2017 och sjöns yta sjönk. Sammanlagt har 22 lämningar av bosättningar hittats. Dammen revs för att den inte ansågs bidra till regleringen av vattenkraften i Klarälven tillräckligt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.