Foto: SVT

Stor besvikelse inom norsk handel: ”Gränshandeln kan fördubblas”

Publicerad

Den norska handelns kraftsamling för att stoppa gränshandeln fick inget genomslag alls när regeringen presenterade statsbudgeten för nästa år.

Enligt handelns organisation Virke betyder det att gränshandeln kan fortsätta att växa, och till och med fördubblas fram till 2030.

– Grattis Sverige!

Så kommenterar Harald Andersen, direktör i den norska handelns organisation Virke den statsbudget som regeringen i Norge presenterade på måndagen.

– Trots att vi har kämpat hårt finns ingenting i budgeten som kan få handeln över gränsen att minska. Tvärtom!

Under de senaste tolv månaderna har gränshandeln nått nya toppnoteringar. Handeln har vuxit med ytterligare 9,6 procent, och uppgår nu till 17 miljarder norska kronor.

Handeln kraftsamlar

I ett försök att vända trenden har den norska handelns organisationer kraftsamlat för att stoppa kundflykten över gränsen. Arbetsgivare och fackförbund har gått samman och skapat Gränshandelsalliansen, för att utöva påtryckningar på politikerna.

Men utan resultat.

– Vi hade hoppats på att det skulle finnas några åtgärder för att minska prisskillnaden, men det finns inget alls av det i budgeten. Istället justeras priset på alkohol och tobak något uppåt, säger Harald Andersen.

Fortsatt växt

Den norska Statistiska centralbyrån har karaktäriserat växten i gränshandeln de senaste åren som ”extrem”.

Enligt Harald Andersen kommer den nu att fortsätta växa.

– Fortsätter det i samma takt som nu kommer den att fördubblas fram till 2030. Och då handlar det bara om den vanliga varuhandeln. Sen vet vi att många passar på att serva bilen och gå till tandläkaren och frisören när de är i Sverige också.

Ser ni ingen nedgång alls framför er ?

– Nej. Det är bara att säga grattis Sverige!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.