Produktionen skulle kunna starta tidigast under senare delen av år 2023. Foto: TT

Stora Enso vill miljardsatsa på bruket i Skoghall

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso har beslutat att inleda ett förprojekt och ansöka om miljötillstånd för att utöka och förbättra kapaciteten för massa- och kartongtillverkning vid Skoghalls bruk. Om investeringen godkänns beräknas investeringen bli mellan 8,2 och 8,7 miljarder kronor.

– Skoghall är ett av våra viktigaste integrerade bruk för förpackningsmaterial, säger Hannu Kasurinen, EVP på Stora Ensos division Packaging Materials, i ett pressmeddelande.

Förprojektet kommer att utvärdera en möjlig uppgradering och expansion av den befintliga integrerade massakapaciteten från 370 000 ton till 780 000 ton per år, samt en potentiell ökning av kartongkapaciteten på 120 000 ton.

Projektet skulle dessutom sänka fossila koldioxidutsläpp från tillverkningen avsevärt.

– Investeringen skulle ge oss möjlighet att växa och bli ännu mer flexibla gentemot våra kunder för att möta den ökande efterfrågan på hållbara förpackningar, säger Hannu Kasurinen, EVP på Stora Ensos division Packaging Materials.

Förprojektet beräknas vara slutfört i slutet av 2021. Produktionen skulle kunna starta tidigast under senare delen av år 2023. För närvarande har Skoghalls bruk en årlig kapacitet på 885 000 ton förpackningskartong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer