Foto: SVT

Storfors budgetunderskott värre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Vad som såg ut att bli ett underskott på 12 miljoner för 2019 ser nu ut att bli tre miljoner värre. På kommunstyrelsens möte i måndags togs flera beslut om besparingsåtgärder i Storfors kommun.

– Det ser inte jättebra ut inför kommande år, säger kommunalrådet Hans Jildesten (S).

Tidigare i somras rapporterade SVT om Storfors minus i budgetprognosen. Då uppdrogs samtliga verksamhetschefer att inkomma med förslag om var bespringar kunde göras. Nu har kommunstyrelsen tittat på förslagen och tagit beslut om en rad olika besparingar.

Förskolorna Lillåsen och Hagen ska placeras i samma byggnad, vid Kroppaskolan.

Andra besparingar som väntar berör bland annat språkstödet i skolorna; förflyttningsgruppen inom särskilt boende; bokningssystemet inom kultur- och fritid och fastighetsunderhåll. Sedan innan har besparingar gjorts inom Sjögläntans nattteam.

– Det ger ju några pengar men vi är fortfarande en bit från summan på 15 miljoner kronor, säger Hans Jildesten.

Vad beror underskottet på?

– Mycket beror på att vi har några mer resurskrävande inom vården som gör att det blivit dyrare och det är sånt som man inte vet i förskott när budgeten läggs. Och så är det Migrationsverket som är skyldiga till viss del.

Under våren avvecklade Migrationsverket alla sina boenden i Värmland och därmed också i Storfors. De asylsökande elever vars skolgång Storfors fick statligt stöd för försvann i samma stund som Migrationsverket flyttade eleverna från kommunen.

Det har skapat ett glapp i budgeten.

– Det tar ett par månader innan man kan ställa om, säger Hans Jildesten.

Regeringens höstbudget tillskott

Tre år har de på sig att vända underskottet. Om regeringens budgetproposition går igenom kommer det innebära nästan sju miljoner kronor extra för kommunen.

– Det kan hjälpa till på minusresultatet som vi kör i år, eller alternativt så gör det att vi kan göra mer verksamhet kommande år, säger Hans Jildesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.