Trots tuffa läget – mjölkbonden Andreas storsatsar på ny ladugård

Uppdaterad
Publicerad

Trots en svår ekonomisk situation för landets bönder väljer Andreas Strandberg, mjölkbonde i Gunnarskog utanför Arvika, att satsa.

– Vi bygger en ny ladugård och tar mjölkproduktionen in i tvåtusentalet, säger han.

Andreas Strandbergs 70-tal kor flyttar under våren in i den nya ladugården med bland annat ny teknik för mjölkning. Men det är ett kärvt ekonomiskt läge för lantbruket på grund av ökade kostnader för el, diesel, gödsel och foder.

– För många är det jätteallvarligt. Ingen har hunnit förbereda sig eftersom det gått så oerhört fort med den här prisstegringen, säger han.

Tror på framtiden trots läget

Andreas menar att konsekvenserna i slutändan blir att konsumenterna får betala.

– Antingen får politiken gå in och hjälpa till eller så måste matpriserna i butikerna höjas. För i slutänden är det konsumenterna som får betala.

Trots det tuffa läget har Andreas Strandberg framtidstro.

– Vi har alla möjligheter i världen att producera rena fina livsmedel och det ska vi fortsätta med men det kan vi inte göra till vilka villkor som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.