Martin Lindell berättar om satsningen på ett spelarkiv och följ med in i det underjordiska valvet där 50 000 spel och tillbehör är samlade. Foto: Embracer group

Storsatsning: Succéföretaget anställer och startar gigantiskt spelarkiv

Uppdaterad
Publicerad

Karlstadsföretaget Embracer group har gjort succé med sin satsning på tv- och dataspel.

Nu tas nästa steg när ett spelarkiv byggs upp i Karlstad.

Ambitionen är att samla alla spel som någonsin har konstruerats – och att det ska bli en permanent utställning.

Det är Lars Wingefors, grundare och vd, och hans brinnande intresse för spel som ligger till grund för satsningen. Redan i dag består samlingen av 50 000 olika spel, konsoller och tillbehör. Mycket av det är samlat i ett underjordiskt valv utanför Karlstad.

I videon får du följa med in i valvet och höra Martin Lindell, spelhistoriker samt senior advisor i företaget, berätta mer om satsningen.

Permanent utställning

Ambitionen är att samla in varenda spel som någonsin har gjorts och tanken är att delar av samlingen ska bli en permanent utställning i Karlstad. Just nu rekryteras tre personer som ska jobba med arkivet.

– Målet är att kunna visa upp mycket för allmänheten när vi hittar en lämplig lokal, säger Martin Lindell.

Vilket är det mest unika spelet i samlingen hittills?

– Vi har mycket udda, till exempel presskit som skickades ut i promotionsyfte till media och återförsäljare. Men Giana sisters till Commodore 64 på diskett tror jag är det mest udda just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.