Strid ström vid teststationen i Eidskog: ”Vissa är förtvivlade”

Uppdaterad
Publicerad

Vid teststationen i Eidskog, strax intill gränsövergången vid värmländska Charlottenberg, kommer bilisterna i en jämn ström. Sedan midnatt gäller de nya, strängare testkraven i Norge.

 – Det är båda delar, några är förtvivlade, andra irriterade men i stort sett har folk förståelse för varför det blivit såhär, säger norske sjuksköterskan André Johannesen som jobbar vid teststationen.

Norges regering meddelade igår, torsdag, att testreglerna skulle skärpas från och med den 3 december för att begränsa spridningen av virusvarianten omikron. Det innebär att alla som kommer till Norge måste testa sig, oavsett om de är vaccinerade mot covid-19 eller inte.

Vissa undantag görs, bland annat vad gäller gränspendlare och yrkeschaufförer. Testet ska ske inom 24 timmar efter ankomst och när det finns en teststation vid gränsövergången ska testet göras där enligt norska regeringen.

Coronaviruset i Värmland

Vid teststationen i Eidskog märker de ett ökat inflöde av besökare under fredagsförmiddagen. I en av bilarna sitter Jonas Beijer och Britt-Marie Lindemark, som bor strax utanför Oslo men har stuga i Sverige. De har just testat sig.

– Vi tycker det är bra att man håller vid detta, så att smittan inte ökar ännu mer, säger Jonas Beijer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet