Striden om budgeten i Eda fortsätter. Foto: SVT

Striden om budgeten i Eda fortsätter – i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Eda är kritiska till hur budgetbeslutet i kommunen gick till på fullmäktigemötet.

– Det här var orätt, jag har aldrig varit med om att något liknande skett förut, säger Hans-Peter Jessen (S), i kommunstyrelsen i Eda.

Nu vill Socialdemokraterna få hanteringen prövat i förvaltningsrätten.

– Det handlar helt enkelt om att kommunchefen favoriserade Johanna Söderbergs (centerns kommunalråd) budgetförslag. Ett riktigt övertramp, säger Hans-Peter Jessen.

Något som, enligt honom, kan ha påverkat beslutet.

Kommunchefen i Eda Anders Andersson säger till SVT Nyheter Värmland att han höll sig till ren faktaredovisning inför beslutet.

– Vad jag gjorde var att visa vad tio miljoner kronor i besparingar skulle innebära, säger han.

Skattehöjning väntar

Som vi tidigare rapporterat väntar en skattehöjning i Eda på 50 öre. Det ger cirka sju miljoner i ökade intäkter. Trots det väntar besparingar i vissa verksamheter. Något som det beslutades om på det omdiskuterade kommunfullmäktigemötet.

Enligt Anders Andersson skulle alternativet, Socialdemokraternas budgetförslag, innebära sparkrav på cirka tio miljoner kronor.

– Enligt en tidningsartikel skulle de inte spara på vården och inte på skolan och jag exemplifierade vad det kunde innebära för andra verksamheter.... till exempel att tvingas stänga slalombacken och ishallen och dra ner på turism- och näringslivsverksamheten, säger han.

Hans-Peter Jessen säger att Anders Andersson på ett felaktigt sätt tog ställning för de styrande partiernas budget och deras skattehöjning.

– Och han beskrev att det väntar massuppsägningar och att vi skulle få lägga ner massor av verksamhet med vårt förslag, säger Hans-Peter Jessen.

Överklagat beslutet

Jessen säger att det inte är han personligen utan arbetarekommunens ordförande, Odd Westby, som överklagat beslutet till förvaltningsrätten och att han därför inte har alla detaljer. Odd Westby har inte gått att nå för en kommentar under söndagen.

Kommunchefen Anders Andersson säger att han inte kände till att fullmäktigebeslutets överklagats när SVT ber om en kommentar.

– I så fall. Vi får se vad som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.