Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eira Blomberg är en av de studenter som inte får alla pengar tillbaka trots en inställt studentfirande. Foto: SVT/TT

Studentflak stoppas – elever tvingas betala ändå

Publicerad

Det kommer inte bli någon kortegé med studentflak genom Karlstad i år. Flera gymnasieklasser har anlitat företag för att ordna flaket och nu är det oklart om studenterna kan få tillbaka sina pengar.

Sam-Naturklassen NaSA17d på Älvkullegymnaiet i Karlstad anlitade företaget Svea Student för att ordna flaket och betalade runt 24 000 kronor för detta. Det blir en kostnad per elev på runt 900 kronor. Företaget har betalt tillbaka en tredjedel av kostnaden.

– Det är sura pengar som går åt till det här, det är nästan ett helt studiebidrag och vi behöver pengarna, säger Eira Blomberg.

Eleverna i klassen är splittrad, några av eleverna vill ha tillbaka hela summan,  andra är nöjda med att de i alla fall får tillbaka delar av pengarna.

– Det är väldigt tråkigt att de inte valt att inte ge tillbaka alla pengarna som vi kämpat för, säger Ida Fallahian.

”Vi lider med studenterna”

Det blir inget studentflak i år och stora delar av pengarna går inte att få tillbaka.

Svea Student vill inte ställa upp på en bandad intervju. I ett mejl till SVT Nyheter Värmland skriver företagets vd Carl Pettersson att villkoren är tydliga i avtalet och att dem enligt avtalet inte behöver betala tillbaka någonting alls, men att de trots det väljer att betala tillbaka delar av studenternas kostnader.

”Vi lider verkligen med studenterna i detta och det finns ingen vinnare i detta, vi alla är tyvärr förlorare tillsammans. Vi har många klasser som är väldigt tacksamma för att vi har erbjudit pengar tillbaka trots att vi inte måste. Skulle vi välja att ge full återbetalning trots omkostnader och tid så skulle bara vissa få full återbetalning. Resterande skulle inte få återbetalningen då vi hunnit gå i konkurs innan. Vi väljer hellre då att vara rättvisa och ge alla samma återbetalning”, skriver Svea Students vd Carl Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet