Sunne kommun kritiseras av Livsmedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket går nu ut och kritiserar sju av landets kommuner, däribland Sunne, för att de brustit i beredskap när det gäller information om skadliga eller icke säkra livsmedel.

– En myndighet kan inte stänga för semester utan att ha bevakning och beredskap att agera i sådana här allvarliga fall. Det är oacceptabelt. Människor ska kunna lita på att maten de köper är säker att äta, säger Victoria Wahlman, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Sunne, Eslöv, Tidaholm, Surahammar, Salem, Bjurholm och Sollefteå är de sju kommuner som pekas ut av Livsmedelsverket. Kommunerna måste nu visa för Livsmedelsverket hur de i fortsättningen på ett pålitligt sätt klarar att bevaka varningssystemet för hälsofarliga livsmedel.

– Vi är upprörda över bristen på beredskap de här myndigheterna visat. Att agera när det kommer information om icke säkra livsmedel som behöver stoppas från att säljas vidare är en av de viktigaste uppgifterna en kontrollmyndighet har, säger Victoria Wahlman.

Daglig bevakning är kravet

I Sverige används ett nationellt system som heter iRasff för att snabbt få bort livsmedel från marknaden som kan vara skadliga för människors hälsa.

Kravet från Livsmedelverket är att kommunerna ska bevaka systemet varje vardag men i sommar har Livsmedelsverket har upptäckt att flera kommuner inte bevakat systemet och en del av dem har inte gjort det på flera veckor.

”Det är befogad kritik”

Miljö- och byggchefen i Sunne, Lotta Gunnarsson, säger att kritiken från Livsmedelsverket är befogad och att kommunen brast vid ett tillfälle under sommaren. Själva arbetsuppgiften genomfördes, kommunen agerade och följde upp ärendet men i rapporteringen tillbaka till Livsmedelverket gjordes ett misstag.

– Ordinarie livsmedelsinspektör var inte på plats, en ersättare skulle skicka uppgifter i systemet men missade att det var en tvåstegsautentisering, det vill säga att det skulle göras en slags bekräftelse, säger Lotta Gunnarsson.

Tydligare rutiner i Sunne

Livsmedelsverket förelägger nu de sju kommunerna att visa hur de i fortsättningen på ett pålitligt sätt ska klara att bevaka Sveriges nationella varningssystem för hälsofarliga livsmedel.

– Vi har redan gått igenom detta och skärper upp och gör tydligare rutiner så det ska fungera även vid lågbemanning på sommaren, säger Lotta Gunnarsson på Sunne kommun.

Det här är iRasff:

”iRasff-systemet används till exempel för att varna när ett allergiframkallande ämne upptäcks i ett livsmedel trots att det inte står angivet i ingrediensförteckningen. Då är det är viktigt att varningen kommer fram eftersom allergiker som äter av livsmedlet kan bli svårt eller livshotande sjuka. Varningar kan även handla om mat med farliga bakterier eller virus.

Sedan den 1 mars 2018 ska alla myndigheter som utför livsmedelskontroll vara anslutna till det nationella systemet för snabb varning (iRASFF). Det är kontrollmyndighetens ansvar att se till att anpassa sin verksamhet för att klara att anmäla, bevaka och återrapportera i varningssystemet.”

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.