D Foto: SVT

Sunne stoppar storhandeln – vill ha levande centrum

Uppdaterad
Publicerad

På flera orter lider centrumhandeln av större köpcentra utanför stadskärnan. I Sunne har man istället bestämt sig för att satsa på ett levande centrum – där säger man nej till stora butikskedjor utanför stan.

Det är vardag förmiddag på Teatertorget i Sunne. Handlarna har nyss öppnat och lyfter ut ställ och trottoarpratare på torget. Gåendes över torget kommer Ingrid Olsson stödd av sin rollator. På frågan vad hon tycker om handeln i Sunne säger hon:

– Det är bra men jag handlar inte så mycket. Jag har ont i benen och är gammal.

Ingrid Olsson är inte ledsen över avsaknaden av köpcenter i området. Foto: SVT

Nåt stort köpcentrum utanför stan saknar hon inte.

– Nej, inte nu längre. Det var roligare att handla förr, säger hon och fortsätter i riktning mot mataffären på andra sidan Storgatan.

Lämnar för köpcenter ibland

Med något raskare steg går Markus Magnusson över torget och han gillar handeln i Sunne:

– Den är bra. Den är väldigt fin. Det är nära till allt.

Hur ofta lämnar du Sunne för att handla?

– Det är kanske nån gång i månaden för att storhandla i Karlstad eller Charlottenberg.

”Någon gång i månaden” – så ofta lämnar Markus Magnusson Sunne för att åka till köpcenter i Karlstad eller Charlottenberg. Foto: SVT

Linda Isaksson från Centrumföreningen Mitt Sunne har själv en butik vid torget och hon tror att de små, personliga butikerna i Sunne är vägen att gå för en ort som Sunne.

– Det småskaliga och det unika är det som folk vill ha, tror hon.

LÄS MER: 20 tomma butikslokaler i Karlstad

– Vi kanske skulle behöva lite mer tyger. Det frågar en del folk efter. Barnkläder och några frågar också efter herrkläder. Men det är kul att vi ändå har en sån mångfald på en sån liten ort.

”Flera önskemål – däribland en gårdsgata”

Det som saknas tycker hon är åtgärder som håller ihop centrum i Sunne så att det inte känns så splittrat.

– Så att det blir mer mysigt och levande. De har pratat på gårdsgata och göra lite mer trivsamma miljöer. Det är ett önskemål från alla handlarna, säger hon innan hon fortsätter ordna med varorna i stället utanför butiken.

Eva Eriksen är av åsikten att utbudet i Sunne blir sämre: ”Jag är bekymrad över alla tomma affärer”. Foto: SVT

Eva Eriksen är också hon på torget den här förmiddagen. Hon tycker att utbudet i stan har blivit sämre.

– Jag tycker om att handla men jag är bekymrad över alla tomma affärer. Det börjar bli riktigt illa. Och en del av de affärer som finns är mer second hand och så. Det har varit jättebra men det är inte så bra längre. 

Vad tror du skulle behöva hända?

– Ingen aning. Att folk slutar handla på nätet kanske.

LÄS MER: Hopp för centrumhandeln i Säffle

En bit bort, i kommunhuset, sitter kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C). Hon har varit drivande för att hålla de stora köpcentrerna borta från kommunen.

– Det skulle inte fungera här i Sunne. Vi är alldeles för små för det. Då skulle vi döda vårt centrum, säger hon.

Principbeslut om nära handel

Inga stora köpcentrum eller butiker vid E45:an – det är konsekvensen av den lokaliseringsprincip som politikerna i Sunne fattat beslut om. Där står att handeln ska hållas till de centrala delarna, med undantag för handel med särskilt stora varor.

– Om det är en sällanköpshandel säger vi ja men inte om det är en dagligvaruhandel. Jag är helt övertygad om att det är så vi ska jobba och det finns en ganska stor enighet om det inom politiken, säger Gunilla Ingemyr.

Tror du att det finns en risk för att man åker iväg från Sunne för att storhandla?

– Det vet vi att många människor gör. Då gäller det att vi vässar oss ännu mer och blir ännu mer attraktiva som handelsort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.