Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Johansson berättar hur Svensk luftambulans skulle kunna ersätta inställda ambulanshelikoptrar den närmsta tiden, så som man gjort i Norge. Foto: SVT

Svensk luftambulans om problemen med inställda helikoptrar

Uppdaterad
Publicerad

Hur länge ambulanshelikoptrarna i Värmland, Dalarna och Norrbotten stoppas i vissa väderförhållanden, på grund av problem med ett filter i helikoptermodellen, är oklart. Problemet upptäcktes under tisdagen och utreds nu av tillverkaren.

– Det här är första gången vi hör talas om problemet, att det skulle vara relaterat till det här filtret, säger Henrik Johansson, ansvarig chef på Svensk luftambulans.

De totalt fem ambulanshelikoptrarna står nu stilla vid två typer av väderförhållanden, enligt Johansson. Dels vid temperaturer under fem plusgrader i kombination med dis och dimma och dels vid nederbörd i form av snö och snörök.

– Säkerheten sätts alltid först hos oss och jag ser väldigt positivt på det, det är ett skyddsnät som fungerar.

När problemen kan vara åtgärdade och ambulanshelikoptrarna åter lyfter utan restriktioner är oklart, en servicebulletin beräknas komma nästa vecka. Det är även oklart hur många ambulanshelikoptrar som kommer ställas in.

Hör Henrik Johansson, ansvarig chef på Svensk luftambulans, berätta i klippet om hur man kan komma att ersätta inställda ambulanshelikoptrar närmsta tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer