Svenska rallyts vd Glenn Olsson sitter i förhandlingar om ett nytt VM-avtal men Jari-Matti Latvalas idé om att Sverige och Finland får varsitt rally tror han inte är genomförbar. Foto: TT

Svenska rallyts vd: ”Bedömer det som orealistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyts vd Glenn Olsson fortsätter att jobba med tävlingens framtida placering och har inlett förhandlingar om ett nytt VM-avtal.

Men idén om att Sverige och Finland skulle få arrangera varsitt vinterrally tror han inte på.

– Jag bedömer det som orealistiskt, säger han.

Efter en lång tids turbulens valde till slut Svenska bilsportförbundet nyligen att gå in med pengar, cirka två miljoner kronor, för att rädda bolaget som driver Svenska rallyt.

– Det fanns en plan på hur ägarna skulle gå in med pengar för att stötta bolaget utifrån den ekonomi vi har suttit i men det drog ut på tiden och det var olika bud. Men nu kan vi få ordning på balansräkningen i bolaget och jobba vidare mot framtiden, säger Glenn Olsson.

Förhandlingar inledda

Med ekonomin säkrad tills vidare kan arbetet mot framtiden fortsätta. Det nuvarande avtalet som VM-arrangör löper ut efter tävlingen 2022 och ännu är inget nytt på plats.

Förhandlingarna har precis kommit igång och på torsdagen hade Glenn Olsson ett nytt möte med rättighetsinnehavaren WRC Promoter.

– Vi har en del trösklar att ta oss över, men det är en process och vi är igång. Vi har krav mot oss som vi måste börja leverera tillbaka på och får jobba skyndsamt framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Glenn Olsson berätta om förutsättningarna på rallysträckorna som inte kommer köras i år. Foto: Johan Hedlund/SVT

Nytt avtal ett måste

Ett nytt avtal är ett måste för att Svenska rallyt ska kunna jobba vidare med en eventuell flytt från Värmland till nordligare delar av landet.

– En flytt till 2022 är fortfarande realistisk, men det blir svårare och svårare för varje dag som går.

”Orealistiskt”

Glenn Olsson tror samtidigt inte att Jari-Matti Latvalas idé om att köra vinterrallyn i både Sverige och Finland är genomförbar.

– Viljan att få två vinterrallyn i kalendern har funnits hos FIA och promotorn i flera år. Men jag bedömer upplägget med Sverige/Finland som ganska orealistiskt med tanke på att Finland aldrig kommer att släppa sin sommartävling, det är deras livboj och där de kan tjäna pengar. Då är nog Ryssland mer realistiskt i så fall.

Latvalas beröm till arrangörerna i Värmland suger han dock i sig.

– Kul att höra och alla gillar ju Värmland egentligen, det är ju snöproblemet som har varit kruxet vid några tillfällen. Annars har det aldrig varit några klagomål, säger Glenn Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer