Foto: TT/Arkiv

Sverigedemokraternas julbord avbokas

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Värmland ville äta ett traditionsenligt julbord. Men en vecka efter att de hade bokat blev deras julbord avbokat av restaurangen.

Sverigedemokraterna i Värmland ville boka julbord inför julen, och fick en bokning på en restaurang i Kil. Men i stället för en bokningsbekräftelse fick de ett sms den åttonde november där ägaren skriver att hon valt att vänligt men bestämt avbokat bokningen.

”Med den mediabild som tyvärr uppstått efter fredagens möte på Grand i Stockholm är jag personligen orolig för vad konsekvenserna kan komma bli för mitt företag. Riskerna är för stora och åsikter och tycken är tyvärr för många.”, skriver ägaren i sitt sms.

För SVT Nyheter Värmland förklarar Karin Sohl som driver Golfkrogen i Kil sitt ställningstagande närmare:

– Jag var orolig att julbordet för SD skulle påverka oss negativt. I det läget valde jag att avboka SD:s julbord och enligt Runar Filper var det inga problem.

– Därför blir jag förvånad att SD nu går ut med ett pressmeddelande. Som företagare har jag rätt att bestämma vem jag ska arbeta med , säger Karin Sohl vidare.

”Beklagligt att man behandlar folk olika”

På Sverigedemokraterna är man kritisk till hur bokningen hanterats, säger partiets distriktsordförande Runar Filper.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man agerar på detta vis, och faller för tryck och hotelser. Det var samma sak på Grand Hotel i Stockholm. Vi tror inte att det skulle förstöra företagets rykte, och det är beklagligt att man behandlar folk olika, säger han.

LÄS MER: Grand Hotels vd ångrar sig efter bokningen

Men Karin Sohl ser annorlunda på saken:

– Jag var orolig att ett julbord för SD skulle resultera i avbokningar likt det som hände för Grand Hotel i Stockholm i början av november och Runar Filper hade förståelse för mitt resonemang. Jag måste ju värna mitt företag, säger hon.

Runar Filper menar att avbokningarna som riktats mot partiet av olika företag beror på en bild som frammålats.

– Det beror på nidbilden och trycket som målas upp av ett litet gäng lobbyister för att vi ska uteslutas. Att stora som små företag fegar ur är anmärkningsvärt; man pratar om allas lika värde men när det kommer till kritan är det inget värt, säger han.

Sverigedemokraterna hade ändå ett julbord som de själva anordnade på det planerade datumet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.