Har Sysslebäcksborna koll på när valet är? Foto: SVT

Sysslebäck har lägst valdeltagandet till Europaparlamentsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska kommunpolitikerna i Torsby försöka få invånarna att rösta i valet till Europaparlamentet.

– Jag tycker det är viktigt att vi går och röstar, det är många viktiga frågor. Det är ekonomi, fred och miljö som är först för min del, säger Sture Persson, ordförande för Socialdemokratiska föreningen i Sysslebäck.

I Sysslebäck röstade bara 27,2 procent av de röstberättigade i EU-valet för fem år sedan. Nästan tre av fyra struntade alltså i valet.

– Vi har ett gemensamt ansvar att vi får upp valdeltagandet bland annat ute i glesbygderna och få folk att känna att de faktiskt har möjlighet att påverka även om det känns litet med en röst bland femhundra miljoner, säger Mikael Persson (M) i kommunstyrelsen i Torsby.

Stora EU-bidrag

Enligt kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) är Torsby en av de kommuner i landet som fått mest per invånare tillbaka i bidrag från EU.

Det är en mängd EU-projekt som nått Torsby, bland annat mångmiljonsatsningar på vägar, bredband och en omlastningscentral.

”Varje röst är viktig”

Och när det gäller Europaparlamentsvalet är Moderater och Socialdemokrater åtminstone överens om en sak: att folk bör använda sin rösträtt.

– Det spelar ingen roll vilket val det är, varje röst är viktig, säger Sture Persson.

Lägsta valdeltagandet i Värmland för fem år sedan var i Sysslebäck, högsta valdeltagandet var på området Stockfallet i Karlstad där 68,3 procent av de röstberättigade röstade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.