Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen väntar in ett nytt besked och förhoppningsvis positivt besked. Hör Senida berätta om hur det är att leva gömd i Sverige i videon Foto: Elin Johansson/SVT

Systrarna Senida, 16, och Edita, 13, i Säffle utvisas till Bosnien – utan sin mamma

Uppdaterad
Publicerad

Senida, 16, och Edita, 13, kom till Säffle för mer än två år sedan från Bosnien. Men nu har Migrationsverket beslutat att systrarna ska utvisas – och därför har de gått under jorden.

– Jag hoppas att detta ärende kan avslutas och att vi kan få besked om att vi kan stanna hos mamma och att allt kan bli bra igen, säger Senida Selimovic.

I mer än två år har Senida och Edita bott med sin mamma och hennes nya man och två yngre syskon i Säffle. I mitten av april fick tjejerna besked om de ska utvisas efter att Migrationsverket avslagit deras ansökan om att få uppehållstillstånd.

Sedan den 17 april har de därför hållit sig gömda och Senida har inte kunnat gå tillbaka till Tegnérskolan.

– Det känns fruktansvärt, extremt fruktansvärt, säger mamma Adisa Selimovic.

Det var NWT som var först med att berätta om utvisningen. När SVT Nyheter Värmland träffar systrarna har de levt gömda i snart en månad.

De berättar om en ny vardag där dagarna ägnas åt att titta på serier, sova och äta mat. På tisdagar har Senida fått distansundervisning av läraren Maida Sövig på Tegnérskolan i Säffle.

Ingen kan ta emot systrarna i Bosnien

I Bosnien finns det ingen som kan ta emot systrarna, hävdar de. Deras pappa har inte haft vårdnaden om systrarna på många år och mamma Adisa har haft ensam vårdnad.

– Det finns ingen som har viljan att ta emot oss. I Sverige har vi en mamma som vill ha oss och som vi vill bo hos, säger Senida.

Dejan, Senida och Editas mammas nya man, har under denna tid fått två hjärtinfarkter.

– Jag är jättestressad över denna situation, säger Dejan Selimovic.

Olika skäl till avslag

Migrationsverket menar att det finns olika skäl till att systrarna fått avslag. De anser bland annat att de inte vet vem som har vårdnaden om systrarna.

– De har inte heller sökt från hemlandet innan de kom till Sverige, vilket är en huvudregel, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Dejan Selimovic berättar att han inte visste om att man behöver söka uppehållstillstånd från hemlandet.

– Vi kan inte bara åka tillbaka. Jag och min fru har jobb och vi kan inte lämna de yngre barnen i Sverige, säger Dejan Selimovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.