Arkiv.I sju år jobbade tandläkaren i Värmland. Foto: SVT

Tandläkare anmäls för en rad felaktiga behandlingar

Publicerad

En tandläkare som jobbat i många år vid folktandvården i Värmland anmäls till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Han bedöms kunna utgöra en fara för patientsäkerheten.

Region Värmlands utredningstandläkare, som granskat de behandlingar som den anmälda tandläkaren gjort pekar på en rad fel och brister.

Det är felaktiga diagnoser och bristfälliga behandlingar, tänder som dragits ut utan riktiga röntgenunderlag, brister när det gäller passformen på tandproteser, otillräcklig röntgen inför olika ingrepp, felaktiga rotfyllningar och missade rotsprickor. Bland annat.

Regionen har tittat på 290 av tandläkarens behandlingar efter att det under sommaren 2018 kommit in klagåmål på tandläkaren om att behandlingarna inte höll måttet och väljer nu att göra en anmälan till IVO.

Mannen som är i 40-årsåldern jobbade i sju år åt folktandvården i Värmland.

Han har nu slutat i den värmländska kommunen på egen begäran men har en tjänst som tandläkare i en kommun i Västra Götaland.

I anmälan till IVO anges att en bristande kultur i att rapportera avvikelser bidrog till att tandläkarens brister inte upptäcktes tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer