Den massiva fettklumpen i London: 130 ton tung. Foto: TT/AP

”Tar tid innan det blir ett fettberg”

Den vansinniga 130-tons fettklump som stoppade upp ett urgammalt avlopp i London har varit en av det senaste dygnets mest omtalade nyheter.
Lyckligtvis finns det knappast någon anledning till oro för en lokal fettklump – åtminstone när det gäller den storleken.

I ett antal av länets kommuner har man sedan en tid tillbaka tillhandahållits så kallade ”fettrattar” till invånarna – en tratt som kan användas för att få ner stekfett och olja i en behållare som sedan lämnas in till återvinningscentralerna.

LÄS MER: Monsterfettklump har stelnat i avlopp

Om det har gett något resultat ännu? Svårt att säga.

– Det dröjer nog innan vi ser något resultat, det är en jätteviktigt insats på lång sikt. Vi började i vintras med att dela ut tusentals trattar, det gick väldigt fort, och sen har vi haft en del trattar för folk att hämta ut på återvinningscentralerna. Många invånare är medvetna om problemet men sen är det upp till oss att göra dem ännu mer medvetna och att stå med verktygen, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på Karlstads kommun.

En tratt liknande den som Karlstads kommun, och flera andra värmländska kommuner, har delat ut till invånarna för att bli av med fett och olja i ledningarna. Foto: SVT

Sex fettstopp i år i Karlstad

Med det sagt – problem med fettklumpar finns, om än inte i den magnitud som i exempelvis London.

– Till och med augusti i år hade det varit 22 avloppsstopp i kommunen och av dessa var sex stycken helt relaterade till fett.

LÄS MER: Fettklump kan bli museiföremål

Men den stora frågan måste ändå vara: är en flertonsklump av stelnat fett blandat med tops och annat som inte ska spolas ner möjlighet i Karlstad?

– Fetthinnor och annat kan bildas väldigt fort men det tar tid innan det blir ett fettberg. Men vi håller koll i ledningarna och om vi ser att det börjar bildas fettberg så är vi där och åtgärdar det, säger Jan Wilhelmsson.

”Det blir stenhårt – måste banka loss det”

Hans värsta ”fettklumpsminne” då? En sällan tömd fettavskiljare från ett storkök.

– Restauranger, livsmedelsaffärer med charkavdelning, skolor med matsalar och andra större kök har ofta en anordning som kallas fettavskiljare som ska samla fett som spolas ner. Jag var med om en äldre sån variant som var utformad som en tank och den hade inte varit tömd på länge.

– Jag var inte med ner själv, men jag såg på och det var inte trevligt. Det blir stenhårt och man får försöka banka loss det eller få bort det med ånga, säger Jan Wilhelmsson.

LÄS MER: Nu kommer tratten till Kil

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer