Hör mer om gränsreglerna i klippet. Foto: SVT

Telefonkaos efter gränsbeskeden: ”Andas djupt och vänta”

Publicerad

Efter beskeden om lättnader i restriktionerna har den norsk-svenska informationstjänsten Grensetjänsten blivit totalt nedringd.

– Vi har haft ”all time high”. Många vill besöka familj och släkt, säger ansvarige chefen Trond Erik Grundt, och konstaterar att man tvingas göra de allra flesta besvikna.

De nya gränsreglerna gäller än så länge bara fullvaccinerade samt de som haft konstaterad covid-19 de senaste sex månaderna. Och enbart norrmän. För de allra flesta svenskar är gränsen mot Norge fortfarande helt stängd.

– Det är väldigt krångliga regler. När Sverige har det digitala covidbeviset på plats den första juli blir det lättare. Och när smittspridningen i Sverige går ner, säger Trond Erik Grundt på Grensetjänsten.

Coronaviruset i Värmland
Foto: SVT

Många blir besvikna

Informationscentret vid Morokulien har arbetat hårt hela pandemin med att svara på medborgarnas frågor om vad som gäller för att passera gränsen som tidigare bara varit ett streck på kartan.

Gång efter gång har de tvingats göra frågeställarna besvikna.

– Vi är trötta på allt det negativa och att så ofta tvingas ge människor negativa besked, säger Trond Erik Grundt.

Hör mer om gränsreglerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet