Lars Holmgård bemöter kritiken att rättssäkerheten brister på tingsrätten. Foto: SVT

Tidigare domare: ”Rättssäkerheten brister på tingsrätten”

Uppdaterad
Publicerad

En före detta domare vid Värmlands tingsrätt uttrycker nu skarp kritik mot sin förre arbetsgivare och hävdar att det förekommer brister som äventyrar rättssäkerheten. Som exempel tar juristen upp felaktig handläggning och dröjsmål i ärenden.

– Arbetssituationen är ansträngd. Ledningen hade kunnat planera för att förhindra det, men har inte gjort det.

Juristen, som vill vara anonym, berättar att situationen på tingsrätten varit svår under flera år.

Det ökade inflödet av ärenden är en förklaring, men främst anser hen att det beror på en bristande ledning och en dålig arbetsmiljö där ledningen bland annat har spelat ut personalen mot varandra.

– Idag är fel av olika slag inte ovanliga. Det kan handla om felaktiga kallelser och att handlingar inte skickas ut till rätt mottagare eller i rätt tid, men även om att domar och protokoll inte expedieras i rätt tid och utan att beslut fattats om att skjuta fram dem.

Konsekvensen blir att den enskilde drabbas och i värsta fall brister det i de juridiska bedömningarna menar juristen.

Tålamodet tog slut

Enligt den tidigare domaren har sex domare lämnat tingsrätten av olika skäl sedan 2019. I hens fall var det på grund av missnöje med ledarskapet.

– Tålamodet tog slut. Man tar inte hand om den personal man har och till slut måste man tänka på sig själv.

Vad tror du behöver göras för att komma tillrätta med situationen?

-  Jag tror att det är svårt att komma tillrätta med situationen, men det är givet att ledningen behöver, åtminstone, omfattande ledarskapsutbildning.

Lagmannen: ”Vi jobbar verkligen med att ta hand om personalen”

Bristen på domare är ett stort problem som Värmlands tingsrätts chef Lars Holmgård tidigare slagit larm om i SVT.

Få söker de vakanta domartjänsterna och sedan 2018 har åtta domare slutat av olika skäl. Lars Holmgård tror dock inte att det finns något samband mellan kritiken mot arbetsmiljön och få sökande. Som svar på juristens påstående säger han:

– Vi jobbar verkligen med att ta hand om personalen och arbetsmiljöfrågor är väldigt viktiga. Sen har vi en tung arbetssituation sedan flera år tillbaka och man kan uppleva stress, men det är någonting som vi jobbar med.

I klippet kommenterar Lars Holmgård kritiken att rättssäkerheten brister i Värmlands tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.