Arbetsbelastningen på tingsrätten har ökat under lång tid, både på grund av att det kommer in fler brottmål och att många förhandlingar blivit inställda under coronapandemin. Foto: SVT

Tingsrätten ”drunknar i arbete” – riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad
Arbetsbelastningen på Värmlands tingsrätt är för hög och nu riskerar domstolen ett vite på 25 000 kronor om problemen inte rättas till, enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket.

Handläggarna har haft för mycket att göra under flera års tid. I december larmade huvudskyddsombudet om hög arbetsbelastning och att lediga tjänster inte hade tillsatts samtidigt som brottmålen blivit fler. I februari rapporterade SVT om att det råder domarbrist på tingsrätten.

Efter skyddsombudets larm kopplades Arbetsmiljöverket in och domstolen försökte komma till rätta med problemet genom att tillsätta en särskild arbetsgrupp som skulle jobba med frågan. Men i april uppgav skyddsombudet att situationen hade förvärrats ytterligare. Handläggarna ”drunknar i arbete”, får migrän och huvudvärk av stressen samt upplever samarbetsproblem i arbetsgruppen, sa hon till Arbetsmiljöverket.

Saknar ekonomiska resurser

Arbetsgivaren håller med om att tingsrätten har mer att göra än vad som hinns med och menar att det delvis beror på att det inte har tillräckligt med pengar, vilket även SVT rapporterat om. De har anställt fler handläggare, men statistiken visar att produktiviteten ändå har gått ned. Nu ska organisationen ses över och bland annat digitaliseras, vilket man hoppas ska hjälpa.

Nu gäller det för domstolen att kontrollera att åtgärderna har gett effekt senast sista september, annars måste de betala 25 000 kronor i vite.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer