Tjejhockeyn ökar, inte minst i Västernorrland. Personerna på bilden har ingen samband med artikeln. Foto: SVT

Nu tar hockeytjejerna plats på isen i Värmland

Publicerad

Antalet unga hockeytjejer i länet har ökat enormt de senaste åren. Sen i höstas finns även en helt ny serie, U16 Tjej, med fyra tjejlag.

– Jag följde med en kompis hit för ett år sen, det är kul, säger Lovisa Skååre, 12 år.

Det är träning i Norvalla ishall i Vålberg för tjejer mellan åtta och tretton år. Fyra av dem spelar i den nya serie, U16 Tjej, som startade i oktober. Laget heter Föreningskomben och är en en mix med tjejer från Värmland, Dalsland och Västmanland, eftersom tjejernas egna klubbar har för få spelare för att själva kunna bilda lag.

– Det är kul. Egentligen är jag för liten, men jag är en bra spelare så jag får vara med där ändå, säger Julia Karlsson, 11 år.

– Vi tränar inte ihop, vi spelar bara matcher, så vi känner inte varandra så bra, säger Lovisa Skååre.

Från 33 till 243

Intresset för att spela hockey bland unga tjejer i Värmland har växt enormt. När Värmlands Ishockeyförbund startade ett tjejhockeyprojekt 2013 var det 33 tjejer, födda -00 eller yngre, som spelade ishockey. I våras var siffran 243 i samma åldersspann, vilket gjorde det möjligt att starta U16-serien med fyra tjejlag. Förutom Föreningskomben är även BiK Karlskoga, Charlottenbergs HC och Filipstad IF/Hällefors med i serien.

– Det var för att ha något för tjejerna som kommer att bli 15, som inte direkt tar plats i Färjestad eller de högre divisionerna. Vi skulle visa att det finns någonstans att spela innan man tar klivet upp, säger Tommy Karlsson, tränare och lagledare för Föreningskomben.

– Vi börjar skapa en tävlingsstruktur, där tjejer kan spela mot tjejer. Vi i Värmland är i framkant med tjejhockey och vi kommer att utöka seriesystemet, säger Stefan Owesten, på Värmlands Ishockeyförbund.

Proffsdrömmar

Bland de yngsta på isen i Norvalla ishall är åttaåriga Nellie Norén. Hon började med hockey förra hösten och lär sig mycket av de äldre spelarna på isen.

– Jag vill bli hockeyproffs. Det roligaste med hockey är match och att lära sig översteg och sådant, säger Nellie Norén.

Eget lag

Tränaren Tommy Karlsson, som även är lagledare för laget Föreningskomben i U16, är imponerad av tjejerna på isen.

– Det är underbart att se vilken förändring det har blivit. Det tar inte många träningar innan de är med och håller tempot ganska bra. Visst, de har inte åkt skridskor sen de var fem år, som killarna har, men det går fort att komma upp till en hög nivå, säger Tommy Karlsson. 

Vilken utveckling ser du för tjejerna på sikt?

– Majoriteten av tjejerna är födda 04-05. Om två år ska vi kunna ha ett eget lag i U16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer