93-åriga Stina Hellqvist har firat midsommar med Värmlänningarna sedan starten 1954. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Stinas första midsommar utan Värmlänningarna sedan 1954

Uppdaterad
Publicerad

Idag ekar det tomt i amfiteatern Gropa i Ransäter där folklustspelet Värmlänningarna traditionellt spelas varje midsommar. För första gången sedan 1954 är det inställt.

– Det känns väldigt konstigt, säger 93-åriga Stina Hellqvist.

Midsommar i Värmland är starkt förknippat med Ransäter och den årliga uppsättningen av Värmlänningarna. För 93-åriga Stina Hellqvist som varit med sedan första föreställningen 1954 är det en märklig situation.

I klippet möter du Stina Hellqvist som plockar blommor till barnbarnsbarnens midsommarkransar och Hembygdsföreningens ordförande Ann-Sofie Pettersson berättar om nästa års planer.

Coronaviruset i Värmland

Ska bli TV-serie

En viss tröst för de som inte kan leva utan kärlekshistorien om Erik och Anna är att det gjorts en nyinspelad serie som ska sändas i SVT.

– Vår härlige regissör Olof Wretling har spelat in en serie med lite glimtar från Värmlänningarna som ska sändas på måndagkvällar i Sommaröppet, det känns i alla fall bra säger Stina Hellqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet