I videon ser du hur säkerheten ser ut runt Plateas boende Prästgården. Foto: SVT

Trasigt grindlås, låga staket och hål i grinden på Plateas boende i Hagfors

Uppdaterad
Publicerad

Handtaget som ska låsa huvudgrinden är trasigt, i en annan av grindarna finns ett stort hål och på flera håll är staketen så låga att de knappast kan hindra en femåring att smita. Så ser det ut på Plateas boende Prästgården i Hagfors – det hem som femårige John Walter avvek från, pojken som senare hittades drunknad.

Den 26 mars i år ifrågasatte Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, lämpligheten i att Platea tar emot barn med bristande impulskontroll och förmåga att överblicka konsekvenser. Detta efter att barn upprepade gånger kunnat avvika från boendet och ut i en närmiljö där såväl starkt trafikerade vägar som strömmande vatten finns. Ivo krävde åtgärder och Platea satte upp ett nytt staket. Men bara vid det ena av de två boendena där små barn fanns.

– Jag betonade hela tiden att skalskyddet var det viktigaste runt honom, att han skulle kunna åtnjuta friheten inom skalskyddet, säger den bortgångne John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Stort hål i grinden

Det boende där John Walter var placerad, Prästgården, var visserligen redan omgärdat av staket och stängsel när Ivo kritiserade och krävde åtgärder av Platea. Men på ena sidan av Prästgården är staketet så lågt att det knappast hindrar en femåring från att ge sig av, på den andra sidan finns visserligen ett högre stängsel men också en trasig grind. I grinden är ett stort hål. Och själva huvudgrindens grindlås är trasigt.

– Mitt barn dog på grund av deras underlåtenhet. Men personalens fel är det nog inte, de är ofta underbemannade. Det är ledningens fel, den har inte gjort det de blivit påkallade att göra, säger Hans-Erik Sjöholm.

Ägarna vill inte kommentera

Humanakoncernen, som äger Platea, vill i nuläget inte uttala sig om säkerhetsbristerna med hänvisning till att de ingår i de utredningar som nu görs kring John Walters död och att de inte vill föregå resultatet av de utredningarna.

I videon ovan kan du se hur säkerheten ser ut runt Plateas boende Prästgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet