Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Larsson (M) svarar på varför sjukvårdens tillgänglighet blivit sämre under hans styre. Foto: SVT

Sjunkande tillgänglighet i vården under Värmlandssamverkans styre

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sjukvårdens tillgänglighet blivit sämre under de tre mandatperioder som Värmlandssamverkan har styrt över Region Värmland. Under 2020 var den till och med sämst i Sverige på att klara vårdgarantin.

– Tyvärr har vi inte lyckats, säger regionrådet Fredrik Larsson (M), som suttit på den högsta politiska posten i regionen sedan valet 2010.

Vårdgarantin innebär att alla har rätt till sjukvård inom en viss tid. Till exempel ska du få kontakt med primärvården samma dag som du söker hjälp. En medicinsk bedömning ska ske senast tre dagar därefter och en operation ska genomföras inom tre månader.

SVT:s lokala nyheter har tillsammans med Uppdrag granskning tagit fram ett samlat mått på hur väl regionerna klarar detta och rangordnat regionerna från bäst till sämst.

När det gäller köer, vänttider och tillgång till vård mellan 2016 och 2020 så är Region Värmland tredje sämst i Sverige. Bara Region Jämtland Härjedalen och Västernorrland är sämre.

Operationskö

En av de mest dramatiska utvecklingskurvorna ser vi i måttet på andelen patienter som väntar på operation.

Strax efter att Värmlandssamverkan (M, L, KD, SiV, MP, L och C) tog över makten i valet 2010, var Värmland medelbra i jämförelse med andra regioner. 2011 opererades nio av tio patienter inom loppet av vårdgarantins 90 dagar, i den specialiserade vården.

2020 hann sjukvården bara med fyra av tio patienter.

– Vårt största problem idag är tillgången på medarbetare, säger Fredrik Larsson.

27 februari, 2022: 5 308 patienter

28 februari, 2021: 5 533 patienter

23 februari, 2020: 4 639 patienter

24 februari, 2019: 5 150 patienter

Källa: Region Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet