Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karlstad växer – men är fortfarande en av kommunerna i Värmland med bostadsbrist. Hör länsstyrelsens handläggare berätta om läget för hela länet. Foto: TT

Trots byggboom – bostadsbrist i hälften av länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har inte bromsat vare sig bostadsbyggandet eller priserna på bostäder i Värmland – tvärt om. Det visar årets bostadsmarknadsanalys som länstyrelsen presenterade idag.

Ett tusental bostäder färdigställdes i Värmland under 2020 och minst lika många påbörjades, samtidigt råder det bostadsbrist i åtta av länets kommuner.

Kommunerna har också en fortsatt stark tilltro till byggandet och prognosen pekar på att över 1500 bostäder kommer påbörjas under 2021.

”Tufft för de som står långt från bostadsmarknaden”

Samtidigt har bostadspriserna ökat kraftigt i Värmland. Enligt Mäklarstatistik steg priset på bostadsrätter 35% och på villor 18,3% de senaste 12 månaderna. (jämförelsedatum 8 juni).

För de grupper som hade svårt att få bostad innan pandemin har läget blivit än svårare. Det gäller bland annat unga arbetslösa.

Hör mer om det i klippet med Ida Axelsson Wall, bostadshandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Karlstad

Hammarö

Kristinehamn

Grums

Kil

Forshaga

Sunne

Torsby

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer