Ola Hallén är verksamhetschef för hjärt- och akutmedicinkliniken på CSK och en av två vårdplatsansvariga verksamhetschefer: ”Det är inget eftersträvat läge.” Foto: Privat och SVT

”Tuff natt” på CSK – sjukhuset överbelagt under tisdagsmorgonen

Uppdaterad
Publicerad

Nya fall av patienter med covid-19, starten av semesterperioden och en hög andel akuta patienter har satt Centralsjukhuset i Karlstad i ett ovanligt kärvt läge de senaste dagarna.

Samtidigt som stora delar av vården behövt jobba hårt för att behandla patienter med covid-19 så har andra delar haft det ovanligt lugnt – kanske för att folk hållit sig borta i rädsla för coronaviruset.

Men de senaste dagarna har Centralsjukhuset i Karlstad (CSK) sett en ökning av mängden patienter igen. Under tisdagsmorgonen var sjukhuset till och med överbelagt och det gick ut ett mejl till de anställda om en tuff natt.

Coronapandemin

– Som läget var i morse är ganska sällsynt. Då hade vi 23 överbeläggningar, säger läkaren Ola Hallén som är en av två vårdplatsansvariga verksamhetschefer den här veckan på sjukhuset.

Bättre under dagen

Under dagen har läget dock förbättrats, mycket tack vare att man har kunnat flytta patienter och hittat andra alternativ.

Påverkar inte överbeläggning patientsäkerheten?

– Man vet att överbeläggningar är en patientsäkerhetsrisk. Flyttar är alltid en risk och det är inget eftersträvat läge. Men situationen i morse var patientsäker, säger Ola Hallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet