Foto: Bilden är ett montage

Till grannarnas förtret – störande tuppar får vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

En tuppägare i Östra Deje i Forshaga kommun får ha kvar sina två tuppar trots att de enligt grannarna stör. Det har miljö- och byggnadsnämnden beslutat.

– Så länge tuppägaren håller sig till de förhållningsregler som finns så får han ha kvar sin två tuppar. Och enligt de inspektioner vi gjort så verkar han göra det, säger Urban Ledin miljö- och byggchef i Forshaga.

Enligt beslutet måste hönsen och tupparna var inomhus i ett isolerat hönshus mellan klockan 21.00 och klockan 07.00 på morgonen.

Åsikterna går isär

Tidigare i veckan var tuppägaren och de båda grannarna var kallade till miljö- och byggnadsnämnden för att berätta sina respektive versioner av hur störande tupparna verkligen är för grannfriden. Åsikterna om det går kraftigt isär: tuppägaren hävdar att de inte stör alls medan grannarna är av en helt annan åsikt. Och det här är inte första gången som tupparna är upp i nämnden.

– Det är därför som de fick komma och redogöra för sina olika versionen för nämnden, säger Urban Ledin miljö- och byggchef i Forshaga.

Ljudisolerat hönshus

Historien om tupparna är en långdragen historia och är en del av grannfejd som pågått i flera år mellan tuppägaren och två av hans grannar.  Efter klagomål från grannarna 2013 beslutade kommunen att tuppägaren skulle få ett vite på 10.000 kronor om inte tupparna togs bort. Ägaren flyttade då tupparna tillfälligt till en bekant i Mölnbacka.

2015 var tupparna tillbaka och frågan om vite var uppe igen i nämnden. Då blev beslutet att han fick ha två tuppar om de hölls inne på natten i ett ljudisolerat hönshus. I och med dagens beslut så står de villkoren fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.