Två begärs häktade – misstänks ha tvingat en man att tigga i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Två personer, en man och en kvinna, har häktats vid Värmlands tingsrätt då de misstänks ha tvingat en annan man till tiggeri i Filipstad, men även på andra platser i länet.

Båda förnekar brott i förhör.

Båda häktades på torsdagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkta för människoexploatering. Åtal ska vara väckt senast 9 februari.

Så här förklarar åklagaren hur det generellt brukar gå till när det gäller tiggeri:

– Det fungerar så att en familj tar sig an en person med stora svårigheter och ger denne mat och husrum men den måste ju bidra till försörjningen, och det blir ju tiggeri i det här fallet då. Den måste lyda och underkasta sig, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Nu är frågan om hur illa det är, så att säga. Vilken grad av utnyttjande det för med sig.

Ska ha tiggt länge

Han vill i nuläget inte svara på om den aktuella utredningen kopplas till några andra ärenden. Det misstänkta brottet uppdagades i och med att den utsatte mannen ska ha tiggt väldigt länge, tidsangivelsen för brottsmisstankarna är tre år, varit ”väldigt utsatt” och ofta synlig för allmänheten.

– De yttre omständigheterna finns ju, sen är det fråga om hur man bedömer det här – är det frivilligt eller under tvång?, säger Thomas Ahlstrand om bevisläget.

De misstänkta personerna är i 40-årsåldern och är inte svenska medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.